Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις… αυτοελέγχου

Από την έντυπη έκδοση

Κινήσεις για να κλείσει το μέτωπο με την εσωκομματική αντιπολίτευση και να ελέγξει το εσωτερικό του κόμματός της, τη στιγμή που από διάφορες πλευρές διακινούνται ως και σενάρια διάσπασης, πραγματοποιεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά το ξέσπασμα της εσωκομματικής κρίσης.  

Μετά την «καρατόμηση» του Παναγιώτη Ξεκαλάκη από τη θέση του γραμματέα, η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που αναλαμβάνει το κόμμα μέχρι το έκτακτο συνέδριο, θα είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Βασ. Κεγκέρογλου. Σε μία κίνηση με συμβολισμό, η κ. Γεννηματά χθες το πρωί συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, στο γραφείο του στην οδό Ακαδημίας. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι η συνάντηση αυτή είχε ζητηθεί από την κ. Γεννηματά, δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είχε προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα και μάλιστα είχε ήδη αναβληθεί μία φορά. Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις ή διαρροές. Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά έλεγαν ότι εντός εξαμήνου, και μετά το έκτακτο συνέδριο που εξήγγειλε η κα Γεννηματά, θα υπάρξει ο νέος ενιαίος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας εφόσον το θελήσουν τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου.

Με δήλωσή του, ο κ. Ξεκαλάκης επέμεινε -αμφισβητώντας τις προθέσεις της κ. Γεννηματά- στην ανάγκη ενός συνεδρίου ανοικτού, διαφανούς και δημοκρατικού, όπου όλοι οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από τη βάση, και ζήτησε «το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε πως η θέση του είναι «ότι 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου θα προχωρήσουμε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κύριος στόχος του οποίου είναι το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο, δηλαδή να παρουσιάσει μια προγραμματική πρόταση υπέρβασης της κρίσης για τη χώρα. Ταυτόχρονα, μετά απ’ αυτό το συνέδριο, εντός εξαμήνου, θα πρέπει να υπάρξει ο νέος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας, οι ιδρυτικές του διαδικασίες και η εκλογή του επικεφαλής από τη βάση».