Skip to main content

Ευ. Αποστολάκης: Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας – Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση

«Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400 από τη γειτονική χώρα, καθώς – όπως είπε – η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου.

Σχολιάζοντας συγκεκριμένα στην συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνέντευξή του συον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως η Άγκυρα «πάντα διεκδικεί, άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία». «Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο για λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην τουρκική κυβέρνηση.

Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται «πολύ μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία, να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά».

«Έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη», είπε ενώ ερωτηθείς για τη δήλωση του ότι «εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» ο κ. Αποστολάκης υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά.

«Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε» υπογράμμισε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι δυστυχώς οι δηλώσεις δεν αποτρέπουν αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογο του. «Όταν συζητούμε οι απόψεις του είναι ειλικρινείς και γνωστοποίησε ότι διερευνούμε τρόπους να πέσει η ένταση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από «ατύχημα» ο κ. Αποστολάκης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως «αν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει». Εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ λίγες οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία βρεθεί προ αδιεξόδου «χωρίς να αποκλείεται τίποτε».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Οι πιθανότητες να βρεθεί μία λύση είναι περισσότερες από το να υπάρξει ρήξη, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό σύμμαχο τη γείτονα, πρόσθεσε.

Τόνισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα που προσπαθεί για τη διατήρηση της ισορροπίας στην περιοχή, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη και διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Είναι η εναλλακτική λύση.. Η αναβάθμιση δε των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ έχει να κάνει με την αυξημένη παρουσία και τις διευκολύνσεις που παρέχουμε στις υφιστάμενες βάσεις» είπε.

Επισήμανε επιπλέον την ανάγκη προμήθειας νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου και αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας, όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος.