Skip to main content

Διεθνής κατακραυγή για την καταστολή των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει «τρομοκρατηθεί» από τη βία σε βάρος των διαδηλωτών που ασκήθηκε το Σάββατο στη Μιανμάρ.

Το Σάββατο αποτελεί τη μέχρι τώρα πιο αιματηρή ημέρα των διαδηλώσεων στη χώρα κατά της χούντας. Οι νεκροί που, σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τους 100, αποδεικνύουν  «ότι η χούντα θα θυσιάσει τη ζωή των ανθρώπων για να εξυπηρετήσει τους λίγους», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Ο γενναίος λαός της Μιανμάρ απορρίπτει το στρατιωτικό καθεστώς τρόμου», πρόσθεσε.

Η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε προηγουμένως ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «δολοφονούν άοπλους αμάχους», ενώ η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μιανμάρ δήλωσε ότι το Σάββατο, που έχει οριστεί επίσημα ως η  Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, «θα μείνει χαραγμένη ως ημέρα τρόμου και ατιμίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ήταν «πολύ σοκαρισμένος», και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάμπ το χαρακτήρισε έκανε λόγο για νέο ρεκόρ.

Η θανατηφόρα καταστολή εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ήρθε αφότου οι διαδηλωτές για άλλη μια φορά αψήφησαν τις προειδοποιήσεις του στρατού και κατέβηκαν στους δρόμους των πόλεων διεκδικώντας τη δημοκρατία τους.

Η ομάδα παρακολούθησης της Ένωσης Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους (AAPP) επιβεβαίωσε τουλάχιστον 91 θανάτους, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Το Reuters κάνει λόγο για συνολικά 114 νεκρούς.

Σύμφωνα με την AAP, μεταξύ των νεκρών είναι ένα 13χρονο κορίτσι που πυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι της.

«Μας σκοτώνουν σαν τα πουλιά ή τα κοτόπουλα, ακόμη και μέσα στα σπίτια μας», δήλωσε ο Thu Ya Zaw στο πρακτορείο ειδήσεων από την πόλη Μγινγκγιάν. «Παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες», πρόσθεσε.

Η τελευταία πράξη βίας στη Μιανμάρ αναβάζει σε πάνω από 400 τα θύματα στη χώρα από την 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία πήρε τον έλεγχο της χώρας ο στρατός συλλαμβάνοντας τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας μετά από εκλογές που κέρδισε το κόμμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) της Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Τι συνέβη το Σάββατο;

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρη τη Μιανμάρ, επίσης γνωστή ως Βιρμανία.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε μια ανακοίνωση το προηγούμενο βράδυ λέγοντας ότι οι άνθρωποι «πρέπει να μάθουν από την τραγωδία των προηγούμενων άσχημων θανάτων ότι μπορεί να κινδυνεύουν να πυροβοληθούν στο κεφάλι και την πλάτη».

Ο διευθυντής του Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μιανμάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στο BBC ότι ο στρατός είχε δείξει ότι δεν έχει «όρια, ούτε αρχές». «Είναι μια σφαγή, δεν είναι πλέον καταστολή», είπε ο Kyaw Win.

Έχουν αναφερθεί βίαιες καταστολές με πραγματικές σφαίρες σε περισσότερες από 40 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Μαρτυρίες στο BBC κάνουν λόγο για  θανάτους διαδηλωτών στις πόλεις Μαγκουέι, Μογκόκ, Κιαουκπαντάνγκ και Μαγιανγκόνε. Θάνατοι έχουν επίσης αναφερθεί στη Γιανγκόν και στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης Μανταλέι, όπου οι διαδηλωτές έφεραν τη σημαία του NLD και έκαναν τον παραδοσιακό αντι-αυταρχικό χαιρετισμό των τριών δακτύλων.

Ο στρατός δεν έχει σχολιάσει τις δολοφονίες. Σε τηλεοπτική ομιλία για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός πραξικοπήματος Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είπε ότι ο στρατός ήθελε να «ενώσει τα χέρια με ολόκληρο το έθνος για να προστατεύσει τη δημοκρατία».

«Οι βίαιες πράξεις που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια προκειμένου να κάνουν απαιτήσεις είναι ακατάλληλες», είπε.

Στο μεταξύ, μια εθνοτική ένοπλη ομάδα στην ανατολική Μιανμάρ δήλωσε ότι στρατιωτικά τζετ είχαν στοχεύσει στην περιοχή που ελέγχει. Η στοχοποίηση ξεκίνησε λίγες ώρες αφότου η ομάδα (Karen National Union) δήλωσε ότι είχε καταλάβει στρατιωτική θέση κοντά στα σύνορα της Ταϊλάνδης. Η κίνηση αυτή ήρθε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της συγκεκριμένης ομάδας και του στρατού μετά από χρόνια σχετικής ειρήνης.

naftemporiki.gr