Skip to main content

Tραμπ για Σουλεϊμανί: Ήθελαν να καταστρέψουν την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη

Τους λόγους που τον οδήγησαν στη διαταγή των αεροπορικών επιδρομών που προκάλεσαν τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι έδωσε τη διαταγή διότι οι Ιρανοί ήθελαν να καταστρέψουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

«Πιάσαμε ένα απόλυτο τέρας και τον βγάλαμε από τη μέση», δήλωσε χθες ο Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. «Και το κάναμε, διότι ήθελαν να ανατινάξουν την πρεσβεία μας», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έδωσε στις 2 Ιανουαρίου διαταγή για την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Κασέμ Σουλεϊμανί, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι υποκινήθηκαν από την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως αλλάζει στάση, κατεβάζοντας τους τόνους όσον αφορά τα επιχειρήματα για τον θάνατο του Σουλεϊμανί. Αρχικά υποστήριζε ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε άμεσες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων, ενώ είχε κατηγορήσει τον Σουλεϊμανί ότι παρέχει όπλα σε ιρακινά στρατεύματα που χρησιμοποιούνται για να σκοτωθούν Αμερικανοί στρατιώτες στον πόλεμο στο Ιράκ.

Είναι η πρώτη φορά που κατηγορεί τους Ιρανούς ότι επιδιώκουν να καταστρέψουν την πρεσβεία στη Βαγδάτη. Ερωτηθείς να εξηγήσεις τι ακριβώς εννοεί, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι αναφερόταν στις διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε έδαφος της πρεσβείας. «Νομίζω ότι ήταν εμφανές, εάν κοιτάξει κανείς τις διαδηλώσεις, ήταν οργανωμένη συνωμοσία και γνωρίζετε ποιος την οργάνωσε. Αυτός ο άνδρας δεν υπάρχει πλέον. Και είχε στο μυαλό του πολύ περισσότερα από τη συγκεκριμένη πρεσβεία», δήλωσε ο Τραμπ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg