Skip to main content

Die Welt: Οι πρόσφυγες γίνονται γκαρσόνια

«Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έρχονται κάθε χρόνο στη Γερμανία από τα δυτικά Βαλκάνια για να εργαστούν, παρατηρεί σε άρθρο της με τίτλο «Οι πρόσφυγες γίνονται γκαρσόνια» DieWelt.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα: «Σχεδόν το 25% των οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ όπως η Αλβανία, η Βοσνία, η Σερβία και η Β. Μακεδονία. Ο αριθμός τους πενταπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία. Πέρυσι έφθασαν τις 66.000, ενώ το 2015 ήταν μόλις 13.000.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι οικονομικοί μετανάστες προέρχονται από την Βοσνία Ερζεγοβίνη 32%, τη Σερβία 22%, το Κοσσυφοπέδιο 11% και το Μαυροβούνιο 2%. Μόλις όμως το 5% των μεταναστών από τα δυτικά Βαλκάνια έχουν λάβει άδεια παραμονής αορίστου χρόνου.

Στους υπόλοιπους χορηγήθηκε άδεια μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Γεγονός πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια η εισροή μεταναστών στη Γερμανία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώνεται. Στοιχεία του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας IW της Κολωνίας δείχνουν ότι ενώ το 2017 ήρθαν στη Γερμανία 683.000 μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες εντός και εκτός ΕΕ, το 2018 πέρασαν τα γερμανικά σύνορα 357.000 μετανάστες».

Πηγή: Deutsche Welle