Skip to main content

Στο έλεος του χιονιά Αλόννησος και Σκόπελος

Στο έλεος του χιονιά βρίσκονται η Αλόννησος και η Σκόπελος, που επλήγησαν ξανά από νέο κύμα σφοδρής χιονόπτωσης.

Από τις 12 το μεσημέρι, πρωτοφανούς έντασης και σφοδρότητας χιονοθύελλα άρχισε να πλήττει την Αλόννησο, ενώ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ, στις 13:00 διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί λόγω κατάρρευσης πυλώνων της ΔΕΗ στη Γλώσσα Σκοπέλου και σε υποσταθμό στην περιοχή Λαύκος του νοτίου Πηλίου. Παράλληλα, παραμένουν και τα προβλήματα στην υδροδότηση, καθώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών έχουν υποστεί ζημιές οι σωληνώσεις.

Άνοιγαν τους δρόμους, αλλά τους ξαναέκλεινε το χιόνι

Οι προσπάθειες διάνοιξης δρόμων συνεχίζονται, όμως οι δρόμοι που άνοιξαν έκλεισαν και πάλι από τις 15:00. Αν και έγιναν προσπάθειες να φθάσουν μηχανήματα μέχρι τον Γέρακα και το Καλαμάκι, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να παραμένουν αποκλεισμένοι πολλοί κτηνοτρόφοι.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Στενή Βάλλα, τον Ρουσούμ Γιαλό, την Παλιά Αλόννησο και τη Μαρπούντα. Οι δρόμοι είναι κλειστοί από το χιόνι, το οποίο σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 2 μέτρα, αλλά και από πτώσεις σπασμένων πεύκων.

Κλιμάκια της ΔΕΗ, γιατρούς, στρατό και ερπυστριοφόρα ζητεί ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε να αποσταλούν άμεσα κλιμάκια τεχνικών της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στη ηλεκτροδότηση, γιατροί, γιατί δεν επαρκεί η μία γιατρός που βρίσκεται στο νησί, στρατιωτικές δυνάμεις που θα συνδράμουν στη βοήθεια των κατοίκων και τρία-τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα, προκειμένου να διανοίξουν δρόμους, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Και ενώ πνέουν άνεμοι οκτώ έως εννέα μποφόρ, γίνεται προσπάθεια να καταπλεύσει από τον Βόλο στο νησί το οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς», το οποίο μεταφέρει δυνάμεις της Πυροσβεστικής και μηχανήματα για συνδρομή στις δυνάμεις του δήμου Αλοννήσου.

Σύμφωνα με το thessaliatv.gr, θα σταλούν 15 πυροσβέστες και ένα τμήμα πέντε ατόμων από το στρατό καθώς και μεγάλα μηχανήματα για να ανοίξουν οι δρόμοι και να κοπούν τα δέντρα που έχουν αποκλείσει τους δρόμους.

Χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος της Σκοπέλου – Κλειστοί δρόμοι από το χιόνι

Και στη Σκόπελο, από τη σφοδρή χιονόπτωση ξανάκλεισαν οι δρόμοι και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος του νησιού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης ζήτησε να αποσταλούν κάθε είδους ενισχύσεις στο νησί για τη συνδρομή και παροχή βοήθειας στους κατοίκους.

Και στα δύο νησιά, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τετάρτη.

Ο χιονιάς επιμένει σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιτείνοντας υπάρχοντα προβλήματα και προκαλώντας νέες δυσκολίες. Νέο κύμα χιονοπτώσεων χτύπησε την ήδη πληγείσα Εύβοια, ενώ η έντονη χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.