Skip to main content

Notre Dame: Στάχτες και θλίψη στην «καρδιά» του Παρισιού

Παγκόσμιο κύμα θλίψης και συμπαράστασης προς τον γαλλικό λαό προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στην Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας σημαντικό μέρος του εμβληματικού καθεδρικού ναού.

Η συγκίνηση που κατέλαβε τα πλήθη των κατοίκων του Παρισιού και των τουριστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με δάκρυα στα μάτια χθες το βράδυ στις γέφυρες του Σηκουάνα σε απόσταση ασφαλείας γύρω από την Νοτρ Νταμ, ήταν διάχυτη.

Οι συγκλονιστικές εικόνες του καθεδρικού ναού να γίνεται παρανάλωμα του πυρός δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. «Η τραγωδία των Παρισίων» (Echos), «Η Παναγία των δακρύων» (Parisien), «Notre Drame» (Liberation), «Kαταστροφή, εθνικό σοκ» (La Marseillaise) ήταν ορισμένοι από τους πρωτοσέλιδους τίτλους του γαλλικού Τύπου.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι σήμερα η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, με ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης να παραμένουν ανεπτυγμένες περιμετρικά του ναού, επιτηρώντας τον χώρο. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού η πυρκαγιά πιθανόν προκλήθηκε από ατύχημα και όχι σκόπιμα.

Οι προσπάθειες της επόμενης μέρας στρέφονται στην αποτίμηση των ζημιών και στην επούλωση των «πληγών». Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση του ναού, απευθύνοντας έκκληση σε όλους να συμβάλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου. «Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί» διαβεβαίωσε ο Μακρόν, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Ανταποκρινόμενοι στην σχετική έκκληση του Γάλλου προέδρου, οι μεγιστάνες των οίκων πολυτελών αγαθών στη Γαλλία, έχουν δεσμευθεί μέχρι στιγμής να προσφέρουν 300 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε την πυρκαγιά «πλήγμα για όλη την Ευρώπη», διαβεβαιώνοντας ότι η Ε.Ε. θα συνεισφέρει για την αποκατάστασή του. «Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, υποσχόμενος την «αλληλεγγύη» της Ε.Ε..

«Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό πρόσθεσε: «Θα ξαναχτίσετε την εκκλησία σας. Από το Στρασβούργο, την γαλλική πρωτεύουσα της Ε.Ε., καλώ και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο».

Ο ναός που υμνήθηκε από τον B. Ουγκό, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας και περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η ανέγερσή του άρχισε τον Μεσαίωνα, στο τέλος του 12ου αιώνα και συνεχίσθηκε επί δύο αιώνες μέχρι το 1345. Δεσπόζοντας στο παρισινό τοπίο, η Παναγία των Παρισίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Γαλλίας: η μεγάλη καμπάνα της ανήγγειλε στις 24 Αυγούστου 1944 την απελευθέρωση της πόλης από τους ναζί, ενώ 26 χρόνια μετά εκεί κηδεύτηκε ο αρχηγός της γαλλικής Αντίστασης, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ.

«Είναι η μνήμη του Παρισιού, είναι ένα πέτρινο πλοίο που διασχίζει την ιστορία» δήλωσε ο ιστορικός Fabrice d’Almeida. «Είναι η ψυχή του γαλλικού έθνους που χάνεται, η ίδια η ψυχή της καρδιάς του Παρισιού και της Γαλλίας που χτυπήθηκαν» ανέφερε από την πλευρά του ο ιστορικός Stephane Bern.

«Το Παρίσι θρηνεί»

Οι δραματικές εικόνες από την Παναγία των Παρισίων τυλιγμένη στις φλόγες από την χθεσινή πυρκαγιά που κατέστρεψε σημαντικό μέρος του καθεδρικού ναού, κυριαρχούν και στα σημερινά πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

Η εφημερίδα The Times, υπό τον τίτλο «Μάχη για να σωθεί η Νοτρ Νταμ», αναφέρεται στην καταστροφή που υπέστη ο καθεδρικός ναός από την πυρκαγιά, παραθέτοντας τις δηλώσεις υφυπουργού της γαλλικής κυβέρνησης ότι η δομή του κτιρίου φαίνεται να παραμένει ασφαλής.

«Το Παρίσι θρηνεί για την πολυαγαπημένη του κυρία», γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph και συμπληρώνει πως «η καρδιά του Παρισιού συνετρίβη» από την πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ.

«Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νότρ Νταμ» είναι ο τίτλος της Guardian ενώ η Daily Mail γράφει: «Εννέα αιώνες ιστορίας χάθηκαν στην ανίερη πυρκαγιά» στη Νοτρ Νταμ.

Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων αποτελεί κεντρικό θέμα και των γερμανικών ΜΜΕ. «800 χρόνια ιστορίας καταστράφηκαν», γράφει η εφημερίδα Bild παρουσιάζοντας εκτενές φωτογραφικό υλικό, αλλά και μαρτυρίες κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι έζησαν από κοντά την χθεσινή καταστροφή. Η εφημερίδα επιφυλάσσει και αυστηρή κριτική για την γερμανική δημόσια τηλεόραση, η οποία δεν διέκοψε το πρόγραμμά της προκειμένου να μεταδώσει την έκτακτη είδηση από το Παρίσι.

Εκτενές φωτογραφικό ρεπορτάζ από την Παναγία των Παρισίων φιλοξενεί και η εφημερίδα «Die Welt», η οποία μεταδίδει ρεπορτάζ από την Γαλλία και εκτιμήσεις ειδικών τόσο για την προοπτική επισκευής του ναού.

Τις εξελίξεις από το Παρίσι καταγράφει και το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του σελίδα, με τίτλο «Η κόλαση της Νοτρ Νταμ», ενώ αναδεικνύει την προσφορά Γάλλων επιχειρηματιών να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανακατασκευή του εμβληματικού καθεδρικού ναού των Παρισίων.

«Ένας εφιάλτης στην καρδιά της Γαλλίας», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Frankfurter Αllgemeine Zeitung», η οποία περιγράφει πώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος «του περήφανου καθεδρικού ναού, ο οποίος εδώ και αιώνες υπενθυμίζει στους Γάλλους τις ρίζες τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ, Reuters, AFP