Skip to main content

Έως τον Ιούνιο γαλλογερμανική συμφωνία για μεταρρυθμίσεις

Από την έντυπη έκδοση

Μέχρι τον Ιούνιο, Γερμανία και Γαλλία θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, όπως δήλωσε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αψηφώντας τις ανησυχίες για πιθανούς συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα αδύναμο πακέτο. 

«Η βάση πάνω στην οποία δουλεύουμε στη γερμανική κυβέρνηση είναι η συμφωνία συνασπισμού», δήλωσε η κα Μέρκελ, αναφερόμενη σε έγγραφο κυβερνητικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κόμματός της των Συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Η κα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα συμφωνηθεί ένα «ισχυρό πακέτο», απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία φρενάρει τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι Γερμανία και Γαλλία συζητούν εντατικά για το μέλλον της Ευρωζώνης και υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούν αλλά και θέματα στα οποία διαφωνούν. 

Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών αύριο Πέμπτη, όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί το Βερολίνο αύριο. Να στηρίξει τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη πιέζουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

«Η Ευρώπη περιμένει τη Γερμανία για περισσότερο από έναν χρόνο», δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ (φωτογραφία), ανώτερο στέλεχος του SPD, αναφερόμενος στο ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας», επισήμανε ο Σνάιντερ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Κόντρα στελεχών CDU για Ευρωπαϊκό Ταμείο

Ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) απορρίπτουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. 

Οι Χριστιανοδημοκράτες εκτιμούν ότι για τη δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές σε ευρωπαϊκές συνθήκες «σε συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια», κάτι που θα πάρει χρόνο. Επίσης επιθυμούν ένα ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που δεν θα ελέγχεται από την Ε.Ε.

Ο Σνάιντερ υποστήριξε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου δεν θα σημαίνει αυτομάτως ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα χρήματα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι «εντελώς ξεκάθαρο» ότι οποιοδήποτε βήμα να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα των εθνικών κοινοβουλίων να ασκούν βέτο.