Skip to main content

Σε πλήρη επιφυλακή λόγω κλιμάκωσης από την Τουρκία

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που απαντώντας στην αρνητική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, χαρακτηρίζει τα Ίμια, τα χωρικά ύδατα γύρω από αυτά και τον εναέριο χώρο «τουρκικά» και επιτίθεται στην Ε.Ε για τη στάση της κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η απάντηση της Άγκυρας επιβεβαιώνει τη στρατηγική της κλιμάκωσης από την πλευρά των Τούρκων, όπως φάνηκε και από την παρενόχληση τουρκικών μαχητικών στο Σινούκ που μετέφερε χθες τον πρωθυπουργό από τη νήσο Ρω στη Ρόδο, ενώ δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας για «ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο που μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο» κάνει το γύρο του κόσμου.

Ρελάνς Άγκυρας με αναφορές στην τρομοκρατία

Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί παρατηρώντας ότι η Άγκυρα αντιδρά επιθετικά απέναντι στο ευρωπαϊκό «μέτωπο» Βρυξελλών και Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας και δεν αλλάζει τα πλάνα της, ούτε ρίχνει τους τόνους. Απέναντι στις δηλώσεις Μακρόν και τις απειλές της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ότι «παγώνουν» οι ενταξιακές συνομιλίες, στην τουρκική ανακοίνωση δεν υπάρχουν μόνο οι αναφορές για τα τουρκικά Ίμια και η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ. Η  Άγκυρα κάνει ρελάνς με αναφορές στον «αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας».

«Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK / PYD / YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ» απαντά η τουρκική ανακοίνωση στις αιτιάσεις της έκθεσης της ΕΕ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλλειμμα δημοκρατίας στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δηλαδή, απειλεί εμμέσως, ότι αν πιεστεί στο κομμάτι του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων ο Ερντογάν θεωρεί εχθρούς του στο εσωτερικό της Τουρκίας, τότε θα μειώσει τους ελέγχους στο προσφυγικό με ότι και αν αυτό σημαίνει για τον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας στην ΕΕ.

Η Αθήνα φοβάται επιδείνωση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, εμφανίζεται αμήχανη και ψάχνει να βρει τρόπο αντίδρασης που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει. Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και για τη συνέχεια των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει ήδη μπει στο τραπέζι της μεγάλης διαπραγμάτευσης και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα.

Η συζήτηση για το φόβο ενός θερμού επεισοδίου έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συνθηκών εθνικής συναίνεσης απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.