Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Μην ετοιμάζεστε για διακοπές το καλοκαίρι

Πολλά εμψυχωτικά, αλλά και πολλά προειδοποιητικά μηνύματα ακούγονται τις τελευταίες ώρες, καθώς η Καθολική και η Ευαγγελική Εκκλησία γιορτάζουν την Κυριακή του Πάσχα στη σκιά του κορωνοϊού.

Με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται- θεωρητικά- μπροστά μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το μήνυμα της νέας προέδρου της Κομισιόν: μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «συμβουλεύει», όπως λέει, τους αναγνώστες να μην κλείσουν ακόμη τις διακοπές τους για το επόμενο καλοκαίρι. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, «δεν υπάρχει αξιόπιστη πρόβλεψη για το τι μπορεί να συμβεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Παράλληλα, η επικεφαλής της Κομισιόν εκφράζει ενδοιασμούς για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αποζημιώνονται όσοι ακυρώνουν το ταξίδι τους λόγω κορωνοϊού με «κουπόνια», που τους δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. «Από νομικής απόψεως όλοι μας στην Ευρώπη έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε ανάμεσα στην επιστροφή χρημάτων και στα κουπόνια», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- για να απευθύνει πάντως έκκληση σε εκείνους που «έχουν την οικονομική δυνατότητα» να προτιμήσουν τα κουπόνια, ώστε να βοηθήσουν κι εκείνοι τον τουριστικό κλάδο να ξεπεράσει τη δύσκολη συγκυρία.

«Αλληλεγγύη» ζητεί ο Γερμανός πρόεδρος

Σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας επισημαίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού αποτελεί μία «δοκιμασία για την ανθρωπιά μας». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση υγιής και ισχυρή, εάν και οι γείτονές μας δεν είναι υγιείς και ισχυροί. 30 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας και 75 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου εμείς οι Γερμανοί έχουμε όχι μόνο την αποστολή, αλλά και την υποχρέωση να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, υπόσχεται ότι το Βερολίνο θα αφιερώσει στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία των «27» για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας σε χώρες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισημαίνει ότι «ειδικά μία χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως η Γερμανία χρειάζεται μία υγιή Ευρώπη, καθώς και μία λειτουργική διεθνή οικονομία. Γι αυτό δεν αποτελεί μόνο πράξη αλληλεγγύης, αλλά και ένδειξη καθαρής σύνεσης το γεγονός ότι η ΕΕ συμφώνησε να εκταμιεύσει το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην ιστορία της, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Οικουμενικό» μήνυμα αλληλεγγύης   

Μία ακόμη ένδειξη για τη σοβαρότητα της κατάστασης: για πρώτη φορά ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας και ο επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία εμφανίστηκαν μαζί σε ένα κοινό, τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πιστούς το βράδυ του Σαββάτου, μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης και λέγοντας ότι «το φως και η ζωή θα επικρατήσουν», γιατί «το φως θα αποδειχθεί πιο ισχυρό από το σκοτάδι».

Το Πάσχα εορτάζεται στη Γερμανία με άδειες εκκλησίες, καθώς δεν επιτρέπεται η προσέλευση των πιστών για την τέλεση της θείας λειτουργίας- μία απαγόρευση, την οποία επικύρωσε και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο την περασμένη Πέμπτη. Πάντως πολλοί ναοί παραμένουν ανοιχτοί από το πρωί μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής για ατομική προσευχή.

Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, Bild, Die Welt)