Skip to main content

Μήνυμα Τσίπρα από τη Μόσχα στις Βρυξέλλες για τη διαπραγμάτευση

Κοινό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που ασκεί την εξωτερική της πολιτική επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού έστειλαν από το Κρεμλίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα το λύσει εντός της Ευρώπης και σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Πέρα όμως από τις αναφορές των δύο ηγετών στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ένα μακρόπνοο και με πολλά ερωτηματικά σχέδιο και της εκφρασμένης θέλησης της ρωσικής ηγεσίας να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΘ και Τραινοσέ), απτά αποτελέσματα, ειδικά στην άρση των αντιμέτρων της Μόσχας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, δεν υπήρξε αφού ο Ρώσος πρόεδρος ήταν σαφής, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί μεμονωμένα κάποια χώρα της Ε.Ε. από τα αντίμετρα.     

Μήνυμα όμως για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, αφού σήμερα και αύριο συνεδριάζει το Euro Working Group στις Βρυξέλλες έστειλε και ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το καράβι. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια».

Νωρίτερα, η «η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη και δήλωσε ότι «δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων».

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Το πρωί ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο Mega, περιέγραψε επί της ουσίας ένα σκηνικό ρήξης με τους δανειστές, αφού όπως είπε επιμένουν σε τέσσερα ζητήματα τα οποία αποτελούν «κόκκινες» γραμμές για την κυβέρνηση: στα εργασιακά (να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να μην επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας), στο ασφαλιστικό (μείωση επικουρικών συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας), στις ιδιωτικοποιήσεις (θέλουν άνευ όρων ξεπούλημα, όπως ανέφερε, δημόσιας περιουσίας και δημόσιων υποδομών) και στην αύξηση της φορολογίας (θέλουν αυξήσεις φόρων με όποια μορφή, κυρίως τώρα επιμένουν για το ΦΠΑ στα νησιά).   

«Δεν είμαστε ούτε αποικία, ούτε προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, είμαστε μια ελεύθερη χώρα, έγιναν εκλογές, έχουμε το πρόγραμμά μας», κατέληξε ο κ. Στρατούλης, εκφράζοντας τη θέση μιας σημαντικής μερίδας κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ