Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Σημαντική για τις διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Η καλλιέργεια και αναβάθμιση των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε, σημείωσε το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε από την άποψη αυτή «σημαντικό γεγονός» για τις διμερείς σχέσεις την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, όπως και την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013.

Η Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνέχιση των προετοιμασιών για τον εορτασμό του 2016 ως έτους Ελλάδας στην Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο εορτασμός αυτός ενισχύει την πολιτιστική και τουριστική συνεργασία.

«Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν στη κοινή συνέντευξη τύπου θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα», επεσήμανε το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχέσης με το ΔΝΤ.

«Τα ρωσικά αντίμετρα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ως προς την Ελλάδα», εκτίμησε η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία αναφέρθηκε και στις ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των σχετικών συνόδων και όχι κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων.

«Η ελληνική συμμετοχή σε αγωγούς φυσικού αερίου διαμορφώνεται με κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών προέλευσης και οδών διέλευσης και τις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές που ενισχύουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ.

Καταλήγοντας, η Χαριλάου Τρικούπη παρατηρεί ότι η επενδυτική συνεργασία των δυο χωρών θα διευκολυνθεί, εάν αποσαφηνισθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο και πάλι της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης.