Skip to main content

Φάιμαν: Η επίσκεψη στη Μόσχα δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την κοινή γραμμή της Ε.Ε.

Τη θέση ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Ο κ. Φάιμαν διαφοροποιήθηκε για ακόμη φορά στο θέμα της Ελλάδας από άλλες επικριτικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει επακριβώς πως «η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί έως το τέλος του μήνα στις υποχρεώσεις της».

«Η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερη αξιοπιστία. Η συζήτηση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ πρέπει να οδηγηθεί μέσα σε εύθετο χρόνο σε ένα θετικό τέλος, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη», τόνισε. 

Σε αντίθεση με τον κ. Φάιμαν ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, δήλωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο ότι βλέπει «πολύ επικριτικά» την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία, «διότι δεν πρόκειται για ένα ταξίδι αναψυχής».

Παραπέμποντας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο κ. Μιτερλένερ επεσήμανε ότι «το να παίζει κανείς με αυτό το θέμα, σημαίνει ότι παίζει με την αλληλεγγύη και με την κοινή γραμμή» και αυτό είναι «εξαιρετικά προβληματικό» και πρέπει «να διακοπεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προερχόμενου από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θεωρεί «καθόλου καλό το παιχνίδι που παίζεται».