Skip to main content

Βερολίνο: Καμία ένδειξη για αλλαγή στάσης της Ελλάδας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αρνήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας της Γερμανίας, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε τη δήλωση της ελληνικής πλευράς ότι «βλέπει τόσο το μέλλον της όλο και τη λύση της κρίσης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς επισήμανε ότι η Καγκελαρία δεν σχολιάζει τα ταξίδια ξένων ηγετών, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαουάν Σέμπλι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει πως βλέπει τόσο το μέλλον της όσο και τη λύση της κρίσης, εντός ΕΕ.

«Σε αυτό βασιζόμαστε. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία αφορούν τις σημερινές σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τα οποία περιλαμβάνουν μια κοινά αποφασισμένη στάση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτές τις θέσεις τις έχει, ως τώρα, όλες στηρίξει η Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, υπενθυμίζω ότι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέδεσε -με την ομόφωνη γνώμη όλων- τις κυρώσεις με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Η Ελλάδα στήριξε την απόφαση. Για μας δεν υπάρχει ως τώρα καμιά αφορμή να θεωρούμε συγκεκριμένα ότι η θέση της Ελλάδας έχει αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί de facto. Όλα όσα έχουν αποφασιστεί για κυρώσεις, έχουν στηριχτεί και από την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», δήλωσε η κ. Σέμπλι.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σε ερώτηση εάν σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία αυτό θα σήμαινε παραβίαση ευρωπαϊκών κανόνων, έκανε λόγο για υποθετικό ερώτημα και ανέφερε ότι το να δανειστεί μια χώρα από μια άλλη δεν θα ήταν κάτι ιδιαίτερο.

«Αυτό είναι το διεθνές οικονομικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ