Skip to main content

Ισραήλ: Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις εκλογές της Τρίτης

Οι Ισραηλινοί θα πάνε στις κάλπες την ερχόμενη Τρίτη και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φιλοδοξεί να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, που μετράει ήδη 13 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό υποσχέθηκε και την προσάρτηση οικισμών της Δυτικής Όχθης. Ωστόσο υψηλές φιλοδοξίες έχουν και άλλοι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας. 

Νετανιάχου και Λικούντ (δεξιά)

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο 69χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται επί 13 χρόνια στην εξουσία διεκδικεί πέμπτη θητεία. Αν επανεκλεγεί, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Μπίμπι στην προεκλογική του εκστρατεία παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον πραγματικό υποψήφιο της δεξιάς και προτάσσει το διεθνές κύρος του και την καλή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ωστόσο το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά είναι ένας από τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Το Λικούντ διαθέτει τώρα 30 έδρες στην Κνεσέτ σε σύνολο 120.

Γκαντς και Μπλε- άσπροι (κεντροδεξιά)

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού από το 2011 ως το 2015, ο 59χρονος στρατηγός Μπένι Γκαντς είναι νέο πρόσωπο στην πολιτική. Ενισχυμένος από τη στρατιωτική του θητεία εμφανίζεται ως αντίβαρο στη δίψα του Νετανιάχου για εξουσία και στη διχόνοια που προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Καταγγέλλει τη διαφθορά των κυβερνήσεων Νετανιάχου.

Ο Γκαντς συμμάχησε με τον Γιάιρ Λάπιντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ, που τώρα έχει 11 έδρες. Δύο άλλοι πρώην αρχηγοί του γενικού επιτελείου στρατού και ένας συνδικαλιστής περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του.

Η συμμαχία αυτή εμφανίζεται να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το Λικούντ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όμως θα είναι πιο δύσκολο για τον Γκαντς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Αβί Γκαμπάι και το Εργατικό Κόμμα (κεντροαριστερά)

Ο 52χρονος Αβί Γκαμπάι είναι από το 2017 ο πρόεδρος του άλλοτε ισχυρού Εργατικού Κόμματος, το οποίο όμως τώρα βρίσκεται σε πτώση. Με το κεντροαριστερό κόμμα Χατνούαχ οι Εργατικοί κέρδισαν 24 έδρες το 2015. Αυτή τη φορά αναμένεται να καταφέρουν να κερδίσουν περίπου 12.

Μπένετ και η Νέα Δεξιά (εθνικιστές)

Ο 46χρονος Ναφτάλι Μπένετ, απερχόμενος υπουργός Παιδείας, και η 42χρονη Αγιελέτ Σακέντ, απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης, ένθερμοι υποστηρικτές του εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών, εγκατέλειψαν το θρησκευτικό κόμμα Εβραϊκή Εστία (που έχει 8 έδρες στην Κνεσέτ μαζί με την Εθνική Ένωση) για να ιδρύσουν τη Νέα Δεξιά, που είναι πιο ανοικτή στους κοσμικούς.

Η Νέα Δεξιά είναι φυσικός σύμμαχος του Νετανιάχου.

Ενωμένη Δεξιά (άκρα δεξιά)

Έπειτα από προτροπή του Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητες να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, η Ενωμένη Δεξιά –που αποτελείται από την Εβραϊκή Εστία και την Εθνική Ένωση—δέχθηκε να περιλάβει στο ψηφοδέλτιό της τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, της Εβραϊκής Ισχύος, ενός ακροδεξιού κόμματος που θεωρείται ρατσιστικό.

Αϊμάν Όντεχ και τα αραβικά κόμματα

Τα αραβικά κόμματα εκπροσωπούν τους Ισραηλινούς Άραβες, δηλαδή περίπου το 17,5% του πληθυσμού. Με 13 έδρες είναι η τρίτη δύναμη στην Κνεσέτ.

Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν με δύο συνασπισμούς: τον Χάντας- Τάαλ υπό τον Αϊμάν Όντεχ και τον Άχμεντ Τίμπι και τον Ράαμ- Μπάλαντ.

Η συμμετοχή τους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αποκλείεται.

Οι υπερορθόδοξοι

Το Σας (σεφαραδίτες) και ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά (ασκενάζι) διαθέτουν 13 έδρες στην Κνεσέτ και εκπροσωπούν τους Χαρεντίμ, τους υπερορθόδοξους Εβραίους που τηρούν αυστηρά τους κανόνες του ιουδαϊσμού. Αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τον Νετανιάχου. Η υπεράσπιση των ιδιαίτερων προνομίων της κοινότητάς τους, όπως η εξαίρεση από τη στρατιωτική θητεία, καθιστά τη συνεργασία τους με τον Γκαντς απίθανη.

Πηγή: ΑΜΠΕ