Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε συγκρούσεις στο Άντεν, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων οι οποίες παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, στην πόλη αυτή της νότιας Υεμένης μπήκαν οι αντάρτες Χούτι, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας των αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι συνεχίστηκαν για έβδομη ημέρα.
Οι αντάρτες προέλασαν προς τη συνοικία Χορ Μαξάρ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες με κατοίκους και μέλη «λαϊκών επιτροπών», ομάδων αυτοάμυνας που έχουν σχηματίσει πολίτες κι υποστηρίζουν τον στρατό.
Σύμφωνα με έναν γιατρό, οι σοροί έξι αμάχων και πέντε πολιτοφυλάκων διακομίστηκαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης. Ένας αξιωματικός του στρατού ο οποίος πρόσκειται στους Χούτι από τη δική του πλευρά δήλωσε ότι οκτώ μαχητές τους σκοτώθηκαν στις μάχες.
Αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο οι Χούτι, το προπύργιο των οποίων είναι ο βορράς, κατέλαβαν εδάφη στο κεντρικό, το δυτικό και το νότιο τμήμα της Υεμένης πριν πολιορκήσουν το Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, που προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση των Χούτι, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ ότι οι «επιχειρήσεις επικεντρώνονται εναντίον των ταξιαρχιών (των ανταρτών) στις επαρχίες Ντάλεχ, Άντεν και Σάμπουα», στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Οι επιχειρήσεις στις περιοχές και στους δρόμους που οδηγούν στο Άντεν έχουν ενταθεί και έχουν στεφθεί από επιτυχία», πρόσθεσε ο ταξίαρχος Άχμεντ Ασίρι, διαβεβαιώνοντας ότι ο συντονισμός ανάμεσα στη συμμαχία και τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση βελτιώνεται.
Οι δυνάμεις αυτές, με την υποστήριξη των «λαϊκών επιτροπών», πήραν τον έλεγχο της πόλης Ντάλεχ, διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Ο ίδιος εξάλλου κάλεσε τους Υεμενίτες στρατιωτικούς, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ταχθεί στο πλευρό των Χούτι, να επανέλθουν στις τάξεις των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Χάντι — ο οποίος έχει καταφύγει στο Ριάντ.
Στο μεταξύ, στα Ηνωμένα Έθνη διπλωμάτες χωρών του Κόλπου διεξάγουν εντατικές συζητήσεις με ομολόγους τους της Ρωσίας, σχετικά με ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Υεμένη.
Η απόφαση προβλέπει επίσης την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου στην Υεμένη, ο οποίος έχει διακοπεί αφότου οι Χούτι εξαπέλυσαν την επίθεσή τους που ανάγκασε τον Χάντι να προσφύγει αρχικά στο Άντεν και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία.
«Υπάρχουν προβλήματα» με το σχέδιο απόφασης αυτό, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ Αλεξέι Ζάιτσεφ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε τις επιδρομές εναντίον των Χούτι χωρίς εντολή του ΟΗΕ. Ωστόσο με αυτό το σχέδιο απόφασης, που οι έξι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ) έχουν ήδη θέσει υπόψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν επιδιώκουν την έγκριση της στρατιωτικής επιχείρησης, που θεωρούν νόμιμη, διότι έγινε κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Χάντι, αλλά την επιβολή εμπάργκο όπλων, στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα, που γενικά τάσσεται υπέρ του Ιράν.
Και είναι ακριβώς για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιρροής του Ιράν που επενέβη στην Υεμένη η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο