Skip to main content

Covid-19: Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν «αποτελεσματικά» αντισώματα

Ορισμένα αντισώματα, «πολύ αποτελεσματικά» στο να σταματούν τη διείσδυση του νέου κορωνοϊού στα κύτταρα, απομόνωσε ομάδα Κινέζων επιστημόνων. Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει σταδιακά στη θεραπεία ή την πρόληψη της νόσου.  

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, ο οποίος εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα και έχει πάρει πλέον τη μορφή πανδημίας με περισσότερα από 935.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 47.000 θανάτους.

Σύμφωνα με τον δρα Ζανγκ Λιντσί από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, ένα φάρμακο το οποίο θα έχει ως βάση τα συγκεκριμένα αντισώματα ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικό από τις προσεγγίσεις, όπως η θεραπεία με πλάσμα, η οποία ναι μεν περιέχει αντισώματα, πλην όμως έχει περιορισμούς ανάλογα με την ομάδα αίματος.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η ομάδα του Ζανγκ Λιντσί μαζί με μία ομάδα από το 3ο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σενζέν, άρχισαν να αναλύουν αντισώματα από αίμα ασθενών που είχαν αποθεραπευτεί από τον Covid-19. Απομόνωσαν 206 μονοκλωνικά αντισώματα με «μεγάλη δυνατότητα» να συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού.

Στη συνέχεια έπρεπε να διαπιστώσουν εάν τα αντισώματα αυτά μπορούν πράγματι να εμποδίσουν τη διείσδυση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, δήλωσε ο Ζανγκ στο Reuters. Όπως διαπίστωσαν, από τα πρώτα 20 αντισώματα, τα τέσσερα μπορούσαν να το επιτύχουν, και μάλιστα δύο από αυτά το έκαναν «πάρα πολύ καλά».  

Η ομάδα εστιάζει πλέον στην ταυτοποίηση των πιο αποτελεσματικών αντισωμάτων και τον πιθανό συνδυασμό τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού. Εφόσον όλα πάνε καλά, το επόμενο βήμα είναι οι δοκιμές, πρώτα σε ζώα κι έπειτα σε ανθρώπους.

Η ομάδα συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με την σινοαμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Brii Biosciences.

naftemporiki.gr