Skip to main content

Κολομβία: 254 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις

Στους 254 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την κατολίσθηση λάσπης που κατέστρεψε την πόλη Μοκόα στην Κολομβία, μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή των Άνδεων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, στα θύματα περιλαμβάνονται και 43 παιδιά. «Η προσευχή μας τα συνοδεύει. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους», είπε σε ομιλία του ο Σάντος, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης και τις εργασίες αποκατάστασης.

Ο συννεφιασμένος ουρανός, η ζέστη και η υγρασία κάνουν ακόμη πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα στη Μοκόα, μια πόλη 40.000 κατοίκων και πρωτεύουσα του Πουτουμάγιο. Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να βρουν συγγενείς και φίλους τους μέσα στα ερείπια ή να περισώσουν κάποια πράγματά τους από τη λάσπη. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι μια δύσκολη αποστολή, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γκιγιέρμο Ριβέρα.

Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (μαρξιστές FARC) που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, πρότειναν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Μοκόα.

«Συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την Κολομβία» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στη διάρκεια λειτουργίας στη βόρεια Ιταλία.

Οι σφοδρότατες βροχοπτώσεις δεν σάρωσαν μόνο την Κολομβία. Στο Περού προκάλεσαν 101 θανάτους, ενώ 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον Ισημερινό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters