Skip to main content

Ισραήλ για τριμερή: Ισχυρή ένδειξη υποστήριξης η συμμετοχή ΗΠΑ

Η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, «αποτελεί ισχυρή ένδειξη υποστήριξης για το τριμερές πλαίσιο και για την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», επισημαίνει ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρέβελ.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Είδήσεων εν όψει της Συνόδου στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρέσβης σημειώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα «υπερβαίνουν τις συγκεκριμένες θέσεις πολιτικών κομμάτων» και δηλώνει ότι η χώρα του αποβλέπει στην «περαιτέρω θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει την υποστήριξη της χώρας του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όταν ερωτάται για τη δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου, που πραγματοποιείται την Τετάρτη στο Ισραήλ, περιλαμβάνονται θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ενώ θα ανασκοπηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την μελλοντική ενίσχυση του τριμερούς πλαισίου», λέει ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη στόχευση η περαιτέρω ενίσχυση των κοινών δράσεων Υπουργείων, οργανισμών, ερευνητικών κέντρων και του ιδιωτικού τομέα.

Αναφέρεται στην προηγούμενη Τριμερή Σύνοδο, που διεξήχθη στην ισραηλινή πόλη της Μπερ Σέβα, τον Δεκέμβριο του 2018, λέγοντας ότι έδωσε «εξαιρετικά δείγματα», όπως η πρακτική εξάσκηση επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων, ένα πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ, τη συνεργασία σε θέματα κυβερνοασφάλειας και άλλα.

«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας», λέει ο κ. Ρέβελ, όταν ερωτάται σχετικά με τη Μόνιμη Γραμματεία που αναμένεται να συσταθεί στη Λευκωσία για συντονισμό των τριμερών δράσεων.

Εν όψει και των επικείμενων εκλογών στο Ισραήλ, ο πρέσβης ερωτάται εξάλλου αν αναμένει αλλαγές στην πολιτική της χώρας του στο μέλλον, σε σχέση με την τριμερή συνεργασία. «Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, καθώς και η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα υπερβαίνουν τις συγκεκριμένες θέσεις των πολιτικών κομμάτων. Οι δεσμοί μας βασίζονται στη βαθιά φιλία και στον αμοιβαίο σεβασμό, σε κοινές αξίες και στο όραμα που μοιραζόμαστε από κοινού για το μέλλον», είπε, αναφερόμενος σε ένα «μέλλον σταθερότητας, ασφαλείας και ευημερίας».

Πρόσθεσε ότι «από κοινού με άλλες χώρες που μοιραζόμαστε το ίδιο σκεπτικό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα τους αυξανόμενους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» και σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αναληφθούν κοινές προσπάθειες για να δοθούν απαντήσεις για μελλοντικές ανάγκες. «Ως στενοί γείτονες θα συνεχίσουμε να σταθεροποιούμε τη συνεργασία μας» υπογράμμισε.

Κατά την Τριμερή Σύνοδο της Μπερ Σέβα, οι τρεις πλευρές είχαν καταλήξει στο κείμενο της διακρατικής συμφωνίας που θα διευκόλυνε την προώθηση και υλοποίηση του αγωγού EastMed.

Ερωτηθείς αναφορικά με το μέλλον του συγκεκριμένου έργου, ο πρέσβης λέει ότι ο EastMed αποτελεί «ένα σημαντικό όραμα και μια στρατηγική επιλογή» και μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας στην Ευρώπη. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ήταν παρών σε εκείνη τη Σύνοδο, εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ γα το έργο.

«Συνεχίζουμε, επίσης, να διερευνούμε κι άλλα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ», είπε ο Πρέσβης του Ισραήλ, σημειώνοντας ως πολύ σημαντικό πεδίο συνεργασίας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση και να οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών αερίου, προστατεύοντας το περιβάλλον, λέει.

Ερωτηθείς τέλος για το μήνυμα του Ισραήλ προς την Άγκυρα αναφορικά με ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Ρέβελ υπενθυμίζει ότι σε προηγούμενες Συνόδους, οι τρεις χώρες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε κάθε ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία για την σταθερότητα, να οδηγήσει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου ή θα είναι αντίθετη με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Όπως είχαμε δηλώσει στο παρελθόν, το Ισραήλ ξεκάθαρα σέβεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», λέει ο Πρέσβης, υπενθυμίζοντας τέλος τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου το 2010.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ