Skip to main content

Γαλλία: Το βράδυ η πρώτη τηλεμαχία των πέντε βασικών υποψηφίων

Την πρώτη τους τηλεοπτική μάχη θα δώσουν το βράδυ οι πέντε επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Γαλλίας, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου.

Μολονότι συνολικά 11 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας, το ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν μόνο οι πέντε υποψήφιοι των οποίων τα δημοσκοπικά ποσοστά ξεπερνούν το 10%: η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο υποψήφιος του κεντρώου κινήματος En Marche! Εμανουέλ Μακρόν, ο υποψήφιος του βασικού κόμματος της Κεντροδεξιάς «Οι Ρεπουμπλικανοί» Φρανσουά Φιγιόν, ο εκλεκτός του κυβερνώντος, κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν και ο επικεφαλής του μετώπου της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κομμουνιστών «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν – Λουκ Μελανσόν.

Η επίσημη προεκλογική περίοδος αρχίζει αρκετά αργότερα, στις 10 Απριλίου, δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Γαλλίας θα κληθούν να παρουσιάσουν το όραμά τους για το μέλλον της χώρας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και σχετικά με τη θέση της στον κόσμο. Η τηλεμαχία θα γίνει ενώπιον 400 ανθρώπων (μεταξύ των οποίων κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να διαθέτει 30 υποστηρικτές). Η όλη συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει 2 ώρες και 30 λεπτά.

Θα αρχίσει με μία γενική ερώτηση: «Τι είδους πρόεδρος θέλετε να γίνετε;», στην οποία κάθε υποψήφιος θα έχει 90 δευτερόλεπτα για να απαντήσει.

Στο στόχαστρο Μακρόν και Λεπέν

Ως οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο κ. Μακρόν και η κ. Λεπέν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της κριτικής των συνυποψηφίων τους, που υπολείπονται σε ποσοστά. Ο κ. Φιγιόν, στον οποίο έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες για κακοδιαχείριση δημοσίων πόρων, αναμένεται επίσης να δεχθεί ισχυρά πυρά.

Η Μαρίν Λεπέν προηγείται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο, με τον Εμανουέλ Μακρόν να εμφανίζεται ως βέβαιος νικητής, έχοντάς την ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο.

Σύμβουλοι της ακροδεξιάς υποψήφιας δήλωναν τη Δευτέρα το πρωί ότι η Μ. Λεπέν αναμένεται να επιτεθεί στον κ. Μακρόν και στο φιλο-Ε.Ε. «παγκοσμιοποιητικό» πρόγραμμά του.

Το αποψινό ντιμπέιτ θα αποτελέσει την πρώτη διάδραση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της Γαλλίας.

Η συζήτηση αρχίζει στις 9 μ.μ. (10 μ.μ. ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί ζωντανά από τα δίκτυα TF1 and LCI.

Οι δύο επόμενες τηλεμαχίες είναι προγραμματισμένες για τις 4 και τις 20 Απριλίου.

naftemporiki.gr