Skip to main content

Βέλγιο: Υπουργός ζητεί τον εντοπισμό όσων έχουν αφήσει γένια

Υπουργός της κυβέρνησης του Βελγίου ζήτησε από τους δικαστικούς υπαλλήλους να εντοπίζουν και να καταγράφουν κάθε ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης ενός προσώπου και ιδίως να επισημαίνουν στις αρχές τα πρόσωπα εκείνα που έχουν προσφάτως «αφήσει γένια» προκαλώντας την οργή συνδικάτου.

Οι περίπου 700 υπάλληλοι των «κέντρων Δικαιοσύνης» στο γαλλόφωνο τμήμα της χώρας, οι οποίοι έχουν καθήκον να επιτηρούν τα πρόσωπα που έχουν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους ή να διεξάγουν εργασίες γενικού συμφέροντος, έλαβαν την περασμένη εβδομάδα μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο με το οποίο τους ζητείται να καταρτίσουν «συγκεκριμένο» κατάλογο προσώπων που έχουν «παρουσιάσει ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης».

Το μήνυμα απεστάλη από το γραφείο του Ρασίντ Μαντράν, υπουργού αρμόδιου για την Αρωγή των Νέων και τα κέντρα Δικαιοσύνης στην περιφέρεια της Βαλονίας και στις Βρυξέλλες, δύο μήνες μετά την εξάρθρωση πυρήνα τζιχαντιστών που προετοίμαζε επιθέσεις στο Βέλγιο.

Οι υπάλληλοι κλήθηκαν να καταγράψουν, σε διάστημα τριών ημερών, κάθε σημαντική «αλλαγή συμπεριφοράς»: για παράδειγμα, «το να μην θέλει κάποιος να δώσει χειραψία σε μία γυναίκα, να έχει αφήσει γένια ή να ντύνεται σεβόμενος το Κοράνι, συνήθειες που δεν είχε παλαιότερα και έχει εγκαταλείψει δραστηριότητες που του άρεσε να κάνει κατά το παρελθόν, κ.ά.».

«Δεν είναι αυτός ο ρόλος των δικαστικών υπαλλήλων, δεν θα μετατραπούν σε πληροφοριοδότες της αστυνομίας», επισήμανε υπεύθυνος του χριστιανικού συνδικάτου CSC, καταγγέλλοντας ότι τα κριτήρια που ορίστηκαν είναι «υποκειμενικά» και ότι «δε στοχεύουν παρά σε ενός είδους ριζοσπαστικοποίηση».

«Δεν επιθυμώ να μετατρέψω τους δικαστικούς υπαλλήλους σε πληροφοριοδότες», απάντησε ο κ. Μαντράν, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στόχος είναι «να μάθουμε το εύρος του φαινομένου» της ριζοσπαστικοποίησης για «να οργανώσουμε επομένως την εκπαίδευση» που θα προσφέρουμε στους δικαστικούς υπαλλήλους, εξήγησε ο ίδιος.

Το Βέλγιο βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο το φαινόμενο των μαχητών που φεύγουν για τη Συρία. Περίπου 300 έως 400 Βέλγοι έχουν εγκαταλείψει για αυτόν τον σκοπό την χώρα τους τα τελευταία χρόνια.