Skip to main content

Προς τον τερματισμό της έκτακτης ανάγκης η Γερουσία – Ο Τραμπ θα ασκήσει βέτο

Έτοιμη να εγκρίνει την πρόταση για τον τερματισμό της έκτακτης ανάγκης είναι η Γερουσία, αψηφώντας τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ασκήσει βέτο στην απόφαση και στις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών συμμάχων του. Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος στα νότια σύνορα, προκειμένου να εξαναγκάσει την έγκριση του κονδυλίου για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Πέντε Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίζουν το μέτρο που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τον τερματισμό της έκτακτης ανάγκης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Τουλάχιστον τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται για να περάσουν το μέτρο στη Γερουσία των 100 εδρών, μαζί με 45 Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν απίθανο το μέτρο να καταστεί νόμος, δεδομένου ότι για να ξεπεραστεί το βέτο του Αμερικανού προέδρου χρειάζονται τα δύο τρίτα του Κογκρέσου.  

«Θα δούμε αν πρέπει ή όχι να ασκήσω έφεση. Και νομίζω ότι όλα θα είναι πολύ πετυχημένα, ανεξάρτητα από το πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό έξω», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Μήλος της έριδος είναι το κονδύλι των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ζητεί ο Τραμπ για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα. Το Κογκρέσο αρνείται να το εγκρίνει, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος να βάλει φρένο στη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να οδηγήσει στη μερική παράλυσή τους (shutdown) επί 35 ημέρες.

Βάσει της δήλωσης έκτακτης ανάγκης, την οποία ο Τραμπ υπέγραψε στις  15 Φεβρουαρίου, σκοπεύει να αντλήσει τα χρήματα από άλλα ομοσπονδιακά προγράμματα προκειμένου να προχωρήσει στην ανέγερση του τείχους το οποίο θεωρεί απαραίτητο για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών.

naftemporiki.gr