Skip to main content

Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει, για ποιους είναι αργία – Τι ισχύει για σχολεία, τράπεζες, καταστήματα

(Φωτ. EUROKINISSI)

Κινητή εορτή που δεν είναι αργία για όλους - Δείτε τι κλείνει, τι λειτουργεί κανονικά

Μία από τις πιο σημαντικές κινητές εορτές της Χριστιανοσύνης, αυτή του Αγίου Πνεύματος, έρχεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα και είναι πάντα η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Για το 2024 η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας στις 24 Ιουνίου. Έχουμε λοιπόν ακόμη μπροστά μας κάτι λιγότερο από έναν μήνα για την επόμενη αργία. Μόνο που δεν είναι αργία για τους πάντες.

Οι… τυχεροί

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα. Είναι αργία για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κλειστά μένουν επίσης τα σχολεία, αλλά και οι τράπεζες. 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η εορτή του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης ή από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Πώς αμείβεται η εργασία εκείνη την ημέρα

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Τι ισχύει για καταστήματα, σούπερ μάρκετ

Μπορεί δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες να μένουν κλειστές, αλλά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ στη συντριπτική τους πλειονότητα λειτουργούν κανονικά.

Κλειστά καταστήματα έχουμε μόνο σε περιοχές, στις οποίες οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις καταστήματα και σούπερ μάρκετ μένουν ανοιχτά, αλλά με ειδικό ωράριο, λόγω της ημέρας. Οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη για την εφετινή χρονιά.

Φαρμακεία και βενζινάδικα επίσης μένουν ανοιχτά.