Skip to main content

Γ. Φλωρίδης: Με τις παλαιές ευμενέστερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα δικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι στο Μάτι

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Με τον νέο ποινικό κώδικα, οι ποινές θα ήταν κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια» υποστηρίζει ο υπουργός δικαιοσύνης

Εάν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, με τους 104 νεκρούς, δικάζονταν με τον νέο ποινικό Κώδικα  που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι προβλεπόμενες ποινές θα ήταν κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ

Αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία προκάλεσε οργή και έντονες αντιδράσεις, ο κ. Φλωρίδης  είπε πως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δικάστηκαν «με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις».

Άρειος Πάγος: Επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης για το Μάτι ζητεί η πρόεδρος

 Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Φλωρίδης: 

«Οι δικαστές δικάζουν με βάση συγκεκριμένους νόμους που είναι υποχρεωμένοι να δικάσουν. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Με ποιους; Σύμφωνα με τη σύμβαση των δικαιωμάτων, μάλλον για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ευρωπαϊκή σύμβαση το Σύνταγμά μας και τα συντάγματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου κάθε ένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση το νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη.

Αυτό είναι ευρωπαϊκός μακροχρόνιος κανόνας. Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν.

Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 αφού όλο αυτό το φοβερό έγκλημα είχε γίνει το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην Κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα. Ενώ είχε γίνει αυτό.

Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. ‘Αρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάτι: Έκρηξη οργής από τους συγγενείς – Κλάματα και ουρλιαχτά μετά την απόφαση, απειλήθηκαν επεισόδια