Skip to main content

Το ταξικό χάσμα μεταξύ των millennials είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη γενιά, δείχνει μελέτη

REUTERS/Hannah McKay

Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι millennials έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένες οικονομικές αντιξοότητες

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το χάσμα πλούτου μεταξύ των πλούσιων millennials και της υπόλοιπης ηλικιακής τους ομάδας είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη γενιά, δημιουργώντας ένα νέο κύμα ταξικής αντίθεσης και δυσαρέσκειας, σημειώνει το CNBC.

Ακόμα και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των millennials παλεύει με τις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, την απρόσιτη στέγαση και τις χαμηλές αποταμιεύσεις, η ελίτ των millennials ξεπερνά τις προηγούμενες γενιές. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος millennial έχει 30% λιγότερο πλούτο στην ηλικία των 35 ετών από ό,τι είχαν οι baby boomers στην ίδια ηλικία. Ωστόσο, το κορυφαίο 10% των millennials έχει 20% περισσότερο πλούτο από ό,τι οι κορυφαίοι baby boomers στην ίδια ηλικία.

«Οι Millennials είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους που δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μιλάμε για τη “μέση” εμπειρία των Millennials», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, Rob Gruijters, Zachary Van Winkle και Anette Eva Fasang. «Υπάρχουν ορισμένοι Millennials που τα πάνε εξαιρετικά καλά – σκεφτείτε τον Mark Zuckerberg και τον Sam Altman – ενώ άλλοι αγωνίζονται να επιβιώσουν».

Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι millennials – τυπικά ορίζονται ως όσοι σήμερα είναι μεταξύ 28 και 43 ετών – έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένες οικονομικές αντιξοότητες. Καθώς ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχουν χαμηλότερα επίπεδα ιδιοκατοίκησης, μεγαλύτερα χρέη από τα περιουσιακά στοιχεία, χαμηλόμισθες και ασταθείς θέσεις εργασίας και χαμηλότερα ποσοστά δημιουργίας οικογένειας με δύο εισοδήματα.

Ταυτόχρονα, οι συγγραφείς λένε ότι το κορυφαίο 10% των millennials έχει επωφεληθεί από μεγαλύτερες ανταμοιβές για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Όπως το θέτουν, «οι αποδόσεις σε διαδρομές εργασίας υψηλού κύρους έχουν αυξηθεί, ενώ οι αποδόσεις σε διαδρομές χαμηλού κύρους έχουν μείνει στάσιμες ή μειωθεί».

Οι millennials που «πήγαν στο πανεπιστήμιο, βρήκαν δουλειές μεταπτυχιακού επιπέδου και έκαναν οικογένεια σχετικά αργά», κατέληξαν με «υψηλότερα επίπεδα πλούτου από τους Baby Boomers με παρόμοιες πορείες ζωής», σύμφωνα με την έκθεση.

Ακόμη ένας παράγοντας

Μπορεί να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που δημιουργεί τόσο μεγάλο πλούτο μεταξύ των millennials: οι κληρονομιές. Σε αυτό που είναι γνωστό ως «η μεγάλη μεταφορά πλούτου», οι baby boomers αναμένεται να κληρονομήσουν μεταξύ 70 και 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε πλούτο τα επόμενα 20 χρόνια. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού αναμένεται να πάει στα millennial παιδιά τους. Σύμφωνα με την Cerulli Associates, τα άτομα με υψηλή περιουσία που διαθέτουν 5 εκατομμύρια δολάρια και άνω θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ αυτού του συνόλου. Οι εταιρείες διαχείρισης πλούτου λένε ότι μέρος αυτού του πλούτου έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται στην επόμενη γενιά.

«Η μεγάλη μεταφορά πλούτου, για την οποία όλοι μιλάμε τα τελευταία 10 χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο John Mathews, επικεφαλής του τμήματος Private Wealth Management της UBS. «Ο μέσος όρος ηλικίας των δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι σχεδόν 69 ετών αυτή τη στιγμή. Έτσι, όλη αυτή η μετάβαση ή η παράδοση του πλούτου θα αρχίσει να επιταχύνεται».

Οι εντάσεις μεταξύ των τάξεων των millennials είναι πιθανό να κλιμακωθούν καθώς θα μεταβιβάζεται περισσότερος πλούτος τα επόμενα χρόνια. Οι επιδείξεις πλούτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα millennial «nepo babies» θα μπορούσαν να προσθέσουν στον ενδογενεακό πόλεμο των τάξεων και να οδηγήσουν τους μη πλούσιους millennials να υπερβάλλουν σε δαπάνες ή να δημιουργήσουν την εντύπωση ενός πολυτελούς τρόπου ζωής για να συμβαδίσουν.

Η μάχη μεταξύ των πλούσιων millennials και των υπολοίπων θα μπορούσε επίσης να διαμορφώσει τη στάση τους απέναντι στον πλούτο. Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, η συντριπτική πλειονότητα των εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων που δημιουργήθηκαν στην Αμερική ήταν αυτοδημιούργητοι, κυρίως επιχειρηματίες. Μια μελέτη της Fidelity Investments διαπίστωσε ότι το 88% των Αμερικανών εκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι. Ωστόσο, ο κληρονομικός πλούτος θα μπορούσε να γίνει πιο συνηθισμένος.

Πηγή: CNBC