Skip to main content

Δίκη Μάτι: Ποινή 2 ετών με αναστολή στον Ι. Φωστιέρη για ψευδή στοιχεία στο σύστημα Engage

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Στις 29 Απριλίου η απόφαση για την πυρκαγιά στο Μάτι

Σε ποινή 2 ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο τότε διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννης Φωστιέρης για κατάθεση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές που αφορούσαν στις κινήσεις των πυροσβεστικών οχημάτων την ώρα της πυρκαγιάς στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, μετά από μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος του ο αξιωματικός Γιάννης Κώστας.

Καταθέτοντας στην κύρια δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο μηνυτής Γιάννης Κώστας είχε πει:

«Είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω διότι χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό: να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Όταν αναζήτησα στοιχεία για να συντάξω δελτίο για την πυρκαγιά, διαπίστωσα ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής. Ενημέρωσα αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας για τις ανακρίβειες που υπήρχαν, ο οποίος δεν ενημερώθηκε. Το κατήγγειλα εγώ στον εισαγγελέα και τον δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο».

Ο αξιωματικός είχε υποβάλει μήνυση για παραπλάνηση των αρχών και κατά του τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Χρήστου Γκολφίνου, ο οποίος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του.

Στις 29 Απριλίου η απόφαση για την πυρκαγιά στο Μάτι

Σε 10 ημέρες, μετά από πολύμηνη διαδικασία, θα ανακοινωθεί και η ετυμηγορία των δικαστών του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τους 21 κατηγορουμένους (μεταξύ των οποίων είναι και ο Ιωάννης Φωστιέρης) στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους εκατοντάδες εγκαυματίες.