Skip to main content

Ιλισσός: «Φούσκωσε» ο ποταμός από τη χθεσινή νεροποντή – Παιδιά απεγκλωβίστηκαν με σκάλα

Φωτ. αρχείου: ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους

Με σκάλα απεγκλωβίστηκε μια παρέα παιδιών χθες, Σάββατο, το απόγευμα από την κοίτη του Ιλισσού, όταν τα νερά του ποταμού «φούσκωσαν» στην περιοχή της Καλλιθέας, έπειτα από την ξαφνική νεροποντή που έπληξε την Αττική.

Σε βίντεο που κατεγράφη από περαστικό και το οποίο δημοσιεύθηκε από τη σελίδα Forecast Weather Greece στο Facebook, διακρίνονται τα παιδιά –που βρίσκονταν στην κοίτη πριν «φουσκώσουν τα νερά»- να απεγκλωβίζονται σώα, μέσω σκάλας.

Ο Ιλισσός ποταμός

Ο Ιλισσός είναι ο ένας από τους δύο ποταμούς της Αθήνας που πηγάζει από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού και διερχόμενος νοτιοανατολικά μέσα από το λεκανοπέδιο της Αττικής καταλήγει στον φαληρικό όρμο.

Ο ποταμός κυλούσε εξωτερικά των τειχών της Αθήνας, ενώ στις όχθες του υπήρχαν ιερά και δημόσια οικοδομήματα μεταξύ των οποίων το Ολυμπιείο, το Πύθιο, αλλά και το Παναθηναϊκό στάδιο, απέναντι από το οποίο υπήρχε πέτρινο γεφύρι με δυο τόξα.

Όπως αναφέρεται στη Wikipedia, η κοίτη του ποταμού ξεκίνησε να καλύπτεται στα τέλη της δεκαετίας του 1930, από το ύψος της παλαιάς Σχολής Χωροφυλακής μέχρι την άλλοτε γέφυρα του Παναθηναϊκού Σταδίου, για να δημιουργηθεί η σημερινή λεωφόρος Μιχαλακοπούλου, που παραχωρεί τη θέση της πίσω από το Χίλτον στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, μέχρι περίπου το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Από εκεί μέχρι τη συμβολή της Αρδηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, υπάρχει μικρό τμήμα ακάλυπτης κοίτης, παράλληλα με την Αρδηττού προς την πλευρά του Ολυμπιείου. Στη συνέχεια την κοίτη του ποταμού ακολουθεί η οδός Καλλιρρόης. Οι εργασίες επικάλυψης του Ιλισσού ολοκληρώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Κατά τη διάρκεια των έργων κάλυψης το ποτάμι εξετράπη και δημιουργήθηκε νέα κοίτη, κάτω από την Οδό Παναγή Τσαλδάρη στα όρια των Δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας, η οποία εκβάλλει στο μέσο του φαληρικού όρμου.