Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στον χώρο του πανεπιστημίου, από όπου αποχώρησαν γύρω στις 10 το βράδυ

Πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν φοιτητές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στον χώρο του πανεπιστημίου, από όπου αποχώρησαν γύρω στις 10 το βράδυ.

Στο ύψος της Καμάρας η πορεία διασπάστηκε και ορισμένοι διαδηλωτές κατέληξαν στην Ροτόντα, ενώ οι υπόλοιποι στο Άγαλμα του Βενιζέλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΠΘ: 49 οι προσαγωγές κατά την αστυνομική επιχείρηση – Το σχόλιο του πρύτανη

49 προσαγωγές

Σε 49 ανέρχονται οι προσαγωγές στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν νωρίτερα στην υπό κατάληψη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιχείρηση ξεκίνησε όταν άγνωστοι επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση Βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Μετά την αστυνομική επιχείρηση, διοργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στην πλατεία Χημείου.

Πρύτανης ΑΠΘ: Οι αρχές μπορούν να επέμβουν αυτεπάγγελτα

Σε δήλωσή του για την αστυνομική επιχείρηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σημείωσε ότι «η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ επεσήμανε ότι «οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη “μοναδική αλήθεια” τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι».

Επεσήμανε, δε, ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 3 προσαγωγές

Στο μεταξύ, σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές των τριών ατόμων (μίας γυναίκας από τη Σουηδία και δύο ανδρών από την Αργεντινή και από την Ελλάδα), οι οποίοι εντοπίστηκαν σήμερα, Σάββατο, το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, σε βάρος των τριών σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 3 προσαγωγές – Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση