Skip to main content

Β. Κικίλιας: Εντός Μαρτίου οι διαγωνισμοί για 10 νέα ελικόπτερα μεσαίου τύπου

Πηγή φωτ.: Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,

Υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση δύο ελικοπτέρων Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma, έργο συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ και η αναβάθμιση των δύο Super Puma περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών αεροπυρόσβεσης.

«Είναι μία παρακαταθήκη πολύ- πολύ μεγάλη για τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουν οι πιλότοι μας, οι διασώστες μας και οι πυροσβέστες μας τα μέσα έτσι ώστε να μπορούν να υπηρετούν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός ανακοίνωσε παράλληλα ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους διαγωνισμούς για την προμήθεια 10 νέων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, τα οποία θα υπηρετούν τους σκοπούς της πυρόσβεσης, της μεταφοράς και της διάσωσης, διαγωνισμοί που όπως είπε θα βγουν στον «αέρα» εντός Μαρτίου.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης της αναβάθμισης των δύο Super Puma σημειώνοντας: «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όταν θέλουμε μπορούμε κι ότι οι ρυθμοί με τους οποίους υλοποιούμε πλέον το Πρόγραμμα Αιγίς είναι καταιγιστικοί, είναι ταχύτατοι».

Πρόσθεσε ακόμη ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί σε όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. «Θα υλοποιηθούν οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το 2025, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.  Αυτό δεν σημαίνει ότι για αυτήν την αντιπυρική περίοδο έχουμε μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ολοκληρώσαμε 3,5 μήνες νωρίτερα φέτος απ’ ότι πέρσι το διαγωνισμό μέσα από τον NSPA, δηλαδή το ΝΑΤΟ για την προμήθεια των εναέριων μέσων και νομίζω ότι πετύχαμε λίγο ως πολύ το σύνολο αυτών που ζητήσαμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και επισήμανε ότι για φέτος το καλοκαίρι θα διαθέτουν έναν πολύ ισχυρό στόλο. Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη το οποίο, όπως είπε, εμπλέκει τους πάντες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία και φορείς », υπογράμμισε.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους καθ’ έξιν εμπρηστές, ακόμα και αν είναι εξ αμελείας: «Εξ αμελείας που οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή δεν μπορεί να είναι παρά μια πράξη εγκληματική. Σύμφωνα με το ποινικό κώδικα αυτό επισύρει ποινή 10 ετών κάθειρξης και μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμο», επισήμανε και προσέθεσε ότι «είναι μία μειοψηφία ανθρώπων οι οποίοι δεν σέβονται τους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας, το περιβάλλον, την ασφάλεια όλων και τη χώρα μας και δεν μπορεί αυτό να συνεχίσει να μένει ατιμώρητο».

«Δεν θα είναι εύκολο και φέτος το καλοκαίρι – Ο πλανήτης γεννά κρίσεις»

Σε ό,τι αφορά τη νέα αντιπυρική περίοδος επισήμανε πως «δεν θα είναι εύκολο και φέτος το καλοκαίρι. Ο πλανήτης γεννά κρίσεις και εμείς πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και τόνισε: «Για το μοναδικό πράγμα για το οποίο μπορούμε να δεσμευθούμε είναι ότι κάθε μέρα και κάθε νύχτα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα θα δίνουμε όλο μας το είναι, για να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας και να υπηρετούμε τη χώρα μας, με πατριωτισμό, με υπερηφάνεια και με πλήρη αντίληψη της ευθύνης και του καθήκοντος που έχουμε». Όπως είπε, το πιο σημαντικό για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι «να έχει τα μέσα για να μπορέσει να βοηθά και να στηρίζει τους συνανθρώπους μας και θα συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς».