Skip to main content

Τέμπη: Φοιτητές έγραψαν ξανά τα ονόματα των 57 θυμάτων έξω από τη Βουλή

Φωτ. Κ. ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Η κίνηση συνεργείων καθαρισμού να σβήσουν τα ονόματα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων

Φοιτητές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, έγραψαν ξανά έξω από τη Βουλή τα ονόματα των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων, έναν χρόνο μετά την τραγωδία, πολίτες έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων έξω από τη Βουλή, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ωστόσο, το βράδυ συνεργεία καθαρισμού έσβησαν τα ονόματα, κάτι που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Φωτ. Κ. ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του δήμου Αθηναίων ότι υπάρχουν συνθήματα μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του φρουράρχου της Βουλής, η υπηρεσία καθαριότητας έσβησε τα όσα είχαν γραφτεί.

Πηγές του Φρουραρχείου της Βουλής ανέφεραν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αυτή είναι η διαδικασία που τηρείται πάγια σε ανάλογες περιπτώσεις και δεν υπήρχε εικόνα για το τι ακριβώς είχε γραφτεί.

Σημείωναν, δε, ότι η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής, δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου.

Από την πλευρά του, ο δήμος Αθηναίων ζήτησε συγγνώμη, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν έλαβε απόφαση να σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Σε δήλωσή της, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ρωξάνη Μπέη, τόνισε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε ή έδωσε η ίδια τέτοια εντολή, μιλώντας για «αδικαιολόγητη ενέργεια», η οποία την βρίσκει αντίθετη. Πρόσθεσε ότι θεωρεί δικαιολογημένη την κριτική που ασκείται και ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και τους πολίτες.

«Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη», ανέφερε η κ. Μπέη και πρόσθεσε: «Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών».