Skip to main content

Απεργία: Μαζικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα – Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς

Φωτ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και φορείς συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος - Παράλληλα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια δεκάδες σωματεία

Περίπου 20.000 πολίτες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έναν χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος

Λίγο μετά τις 11 το πρωί η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και φορείς με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδίας» συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Σήμερα η απεργία μας έχει διττό στόχο. Ο ένας είναι ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών και είμαστε εδώ όπως ήμασταν και πέρσι για να δώσουμε λόγο τιμής, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όσο υψηλά κι αν βρίσκονται.  Δεύτερος λόγος είναι ότι ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτούς τους μισθούς και με την ακρίβεια που υπάρχει. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκινάμε σήμερα μια μάχη. Τη μάχη της κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι φτάνει πια ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο», δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διεκδικεί μεταξύ άλλων «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας». Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή. Φτάνοντας μπροστά από τη Βουλή διαδηλωτές και διαδηλώτριες έγραψαν με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τα ονοματεπώνυμα και τις ηλικίες των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Δεκάδες σωματεία στα Προπύλαια

Παράλληλα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train και στη συνέχεια έγραψαν «Οι ζωές μας» στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά.

Επιπλέον διαδηλωτές και διαδηλώτριες από πρωτοβάθμια σωματεία που είχαν συγκεντρωθεί στα Χαυτεία κατευθύνθηκαν λίγο πριν τις 15.00 μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train. Οι συγκεντρωμένοι στην προσπάθειά τους να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Εικόνες από τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Φωτ. Κ. ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI
Φωτ. Κ. ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI
Φωτ. Κ. ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI

Φωτ. Κ. ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI
Φωτ. Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI
Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI
Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ένταση με μολότοφ έξω από τη Βουλή

Ένταση επικράτησε μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τη Βουλή.

Ομάδα ατόμων, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εκτόξευσε βόμβες μολότοφ στον χώρο της Βουλής. Στον χώρο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Ακολούθως, η ένταση μεταφέρθηκε προς τις περιοχές της Ομόνοιας και των Εξαρχείων.

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας – Μολότοφ στο προαύλιο της Βουλής (εικόνες)

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των ΜΜΜ, η Αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Δείτε ΕΔΩ σε χάρτη τι κίνηση επικρατεί στους δρόμους του λεκανοπεδίου, σε πραγματικό χρόνο.

«Χειρόφρενο» στο μετρό – Πώς κινούνται τα λεωφορεία

Μετρό, τρένο (ΗΣΑΠ) και Προαστιακός τραβούν χειρόφρενο για όλο το 24ωρο, συμμετέχοντας «αφενός ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και αφετέρου στέλνοντας μήνυμα – απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους Σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων».

Τα λεωφορεία και τα τρόλεΐ την Τετάρτη θα κινούνται από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Τέμπη: Έγραψαν τα ονόματα των 57 νεκρών μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Χωρίς ταξί – Τι ισχύει για τις πτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι χειρόφρενο από χθες και για σήμερα έχουν τραβήξει και τα ταξί, καθώς το ΣΑΤΑ εξήγγειλε 48ωρη απεργία.

Κανονικά, ωστόσο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις, των Aegean/Olympic Air και SKY express, σύμφωνα με ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών, καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κηρύχθηκε παράνομη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα  υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια. Δείτε εδώ αναλυτικά. 

Ποιοι άλλοι απεργούν

Στην 24ωρη γενική απεργία συμμετέχουν εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς και συλλογικότητες.

Απεργούν δάσκαλοι, καθηγητές, τραπεζοϋπάλληλοι, νοσοκομειακοί γιατροί.

Οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν με 4ωρη στάση εργασίας, 12:00 – 16:00.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ