Skip to main content

Τηλέμαχος Χυτήρης: Οι τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου – «Του έκλεισα τα μάτια»

Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης περιέγραψε το βράδυ του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου

Στο βράδυ της 23ης Ιουνίου 1996, όταν έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου, αναφέρθηκε ο εκ των στενών συνεργατών του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One, ο κ. Χυτήρης ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ, είχε μεταβεί με τον τότε γραμματέα Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη, στο σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου, κατόπιν πρόσκλησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητήσουν για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Χυτήρης, ο Ανδρέας Παπανδρέου επρόκειτο να εκφωνήσει μία πεντάλεπτη ομιλία στο συνέδριο, καθώς ήταν αδύναμος. Η ομιλία είχε ετοιμαστεί από τον Νίκο Αθανασάκη.

«Στο σπίτι ως συνήθως ήταν και κάποιοι άλλοι, επομένως δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε. Μας είπαν καθίστε στο φαγητό και καθίσαμε. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας σηκώθηκε και είπε ‘με συγχωρείτε πολύ, εγώ θα αποχωρήσω’. Αποχώρησε και το εντυπωσιακό ήταν ότι μας πλησίασε έναν-έναν και μας χαιρέτησε δια χειραψίας και τη στιγμή που πήγε να χαθεί στην πόρτα του δωματίου, γύρισε και μας χαιρέτησε όλους μαζί με το γνωστό του τρόπο» περιέγραψε ο κ. Χυτήρης.

«Κι εμείς οι άλλοι, ήταν και κάποιοι γιατροί και κάποιοι φίλοι, πήγαμε στο μπαλκόνι και καθίσαμε λίγο ακόμα. Αλλά κάποια στιγμή η γιατρός που ήταν στο πόδι του Δημήτρη Κρεμαστινού ήρθε ταραγμένη και λέει ‘ο πρόεδρος δεν είναι καλά’. Οπότε έτρεξε η γιατρός για τις πρώτες βοήθειες, τηλεφώνησε στον Κρεμαστινό, υπήρξε ταραχή μεγάλη. Εγώ μπήκα με έναν γιατρό στο δωμάτιο του Ανδρέα. Η σύζυγός του ήταν τρελαμένη και επομένως εκτός εκείνη τη στιγμή. Ο γιατρός μου ζήτησε να τον βοηθήσω ώστε να προσπαθήσει να κάνει ανάνηψη» περιέγραψε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

«Ήταν σε κώμα, βοήθησα όσο μπορούσα εγώ, ο γιατρός έκανε μαλάξεις ειδικές μήπως και γίνει ανάνηψη. Υπήρχε και το μηχάνημα και η γραμμή έγινε ευθεία, που σημαίνει ότι είχε έρθει το τέλος και δεν μπορούσε να γίνει ανάνηψη και στο τέλος ο γιατρός στεναχωρημένος βγήκε από το δωμάτιο κι έμεινα μόνο εγώ με τον Ανδρέα» κατέληξε την αφήγησή του ο Τηλέμαχος Χυτήρης εμφανώς συγκινημένος και πρόσθεσε: «Του έκλεισα τα μάτια».