Skip to main content

Η πρώτη αντίδραση των αγροτών στα μέτρα: Δυσαρέσκεια και σκέψεις για συνέχεια στα μπλόκα

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

Αγρότες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό: Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, αποφάσεις στα μπλόκα

Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δηλώσεις του, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, ανέφερε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας». Όπως τόνισε, «θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις μας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες». Επεσήμανε, επίσης, ότι «σε πανελλαδικό συντονισμό, θα καθορίσουμε τα περαιτέρω βήματά μας» και ανέφερε ότι μέχρι αύριο, Τετάρτη, θα είναι γνωστά περισσότερα στοιχεία για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος αγροτικού συλλόγου Σερρών, σημείωσε ότι «έγινε ένας εποικοδομητικός και ουσιαστικός διάλογος. Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Οι αγρότες στα μπλόκα είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για υπαναχώρηση ή όχι».

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ομάδα των εκπροσώπων των αγροτών παρέμεινε σε αίθουσα που τους παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να κάνει έναν πρώτο απολογισμό, πριν επιστρέψει στα μπλόκα για να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο αναλυτικά.

Πρώτες αντιδράσεις από τα μπλόκα

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα μπλόκα ήρθαν από τα Τρίκαλα και τον Πλατύκαμπο, όπου εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης με την 15 μελή ομάδα εκπροσώπων.

Θα ακολουθήσουν συσκέψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση με τους αγρότες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια, καθώς και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ειδικότερα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος, αποφασίστηκε:

1.      Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές:   9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών. 

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2.      Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.