Skip to main content

Αγρότες: Αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους – Κρίσιμη σύσκεψη το μεσημέρι

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Κατά τις χθεσινές συσκέψεις στα μπλόκα του Πλατυκάμπου και του E-65 δόθηκε το σύνθημα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες, με το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης να εμφανίζεται ως το επικρατέστερο σενάριο. Στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών μπλόκων από όλη την Ελλάδα. Κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις των αγροτών στα μπλόκα του Πλατυκάμπου και του E-65 δόθηκε το σύνθημα για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που μένει να αποφασιστεί ποια μορφή θα λάβουν.

Στο τραπέζι των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται προτάσεις για κλείσιμο δρόμων, συμβολικούς αποκλεισμούς και διοργάνωση συλλαλητηρίων. Εξετάζονται ακόμη σενάρια όπως η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα, καθώς ένα από τα αιτήματα είναι να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και η διοργάνωση ενός μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα.

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Παρά τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αγροτικοί σύλλογοι και επιτροπές μπλόκων δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια», απομακρύνοντάς τους από τον πρωτογενή τομέα.

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Δίωρος αποκλεισμός στον κόμβο των Μουδανιών το απόγευμα

Το «παρών» στη σημερινή σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας θα δώσουν και εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στήσει και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλή Γκοτζιά.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.

«Παράθυρο» Κ. Μητσοτάκη για συνάντηση με αγρότες

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών. Ερωτηθείς ειδικότερα για το αν θα συναντήσει τις επόμενες μέρες αγρότες από τα μπλόκα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις». Όταν τον ρώτησαν εκ νέου «δεν αποκλείετε όμως μια συνάντηση μαζί τους;», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες». «Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό» σημειώνοντας πάντως πως «ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια».

«Αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε. Όταν υπάρχει πλεόνασμα προσπαθούμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάλλου, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr