Skip to main content

Έκρηξη βόμβας: Πού στρέφονται οι έρευνες – Χρυσοχοΐδης: Δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Oι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη αυτή οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη

Στο «μικροσκόπιο» της Ελληνικής Αστυνομίας, και ειδικά της αντιτρομοκρατικής, έχει μπει από το Σάββατο η βομβιστική επίθεση χθες τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου, έξω από τράπεζα, στο κέντρο της Αθήνας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που δεν φάνηκε να ενοχλείται από το γεγονός ότι σε ολόκληρο το τετράγωνο υπάρχουν κάμερες ασφαλείας.

Ο ήχος που ακούστηκε στην ευρύτερη περιοχή ήταν είναι εκκωφαντικός, ενδεικτικός της μεγάλης ισχύος του εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη. Στόχος των τρομοκρατών ήταν το ωστικό κύμα να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές στο κτήριο.

Έκρηξη βόμβας στην Αθήνα έξω από το υπ. Εργασίας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βιντεοληπτικά υλικά από την οδό Σταδίου και από άλλα σημεία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν στοιχεία για τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής τους

Δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Στις 00:48 του Σαββάτου άγνωστος τηλεφώνησε σε εφημερίδα και προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα. Ένα δεύτερο τηλεφώνημα ακολούθησε σε τηλεοπτικό σταθμό στη 01:03. Ο άγνωστος έδωσε διορία 40 λεπτά μέχρι να εκραγεί η βόμβα και ανέφερε πως την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε και οι αστυνομικοί των Εγκληματολογικών Ερευνών συλλέγουν και τα μικρότερα θραύσματα που βρίσκουν για να ανασυνθέσουν την πιθανή συνδεσμολογία και να βρουν τυχόν χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» της τρομοκρατίας

Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που ανέλαβε την ευθύνη, με τη συγκεκριμένη ονομασία είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η ονομασία της ωστόσο παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Στην αντιτρομοκρατική στην παρούσα φάση δεν μπορούν να συνδέσουν τις δύο οργανώσεις άμεσα, καθώς η παλιά οργάνωση έκανε ένοπλες επιθέσεις με Καλάσνικοφ και όχι βομβιστικές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη αυτή οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη. Το ίδιο σενάριο ισχύει και για την τοποθέτηση βόμβας που εξουδετερώθηκε στο Γουδή έξω από τα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο από οργάνωση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ονομασία «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Η βομβιστική επίθεση στη Σταδίου τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν η τρίτη που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο, μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς τρομοκρατικές ενέργειες. Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει έκρηξη βόμβας, όχι ωρολογιακής, σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα.

Χρυσοχοΐδης: Βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης

Ξεκάθαρος πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε» εμφανίστηκε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης.

«Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προχώρησαν σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται».

Έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τη βόμβα στο κέντρο της Αθήνας