Skip to main content

Ένα βιβλίο γραμμένο εξ ολοκλήρου στο πολίτικο ιδίωμα βάζει τους αναγνώστες στο πολίτικο «τραπέζι» χωρίς να τους κάνει… τουρίστες

Η συγγραφέας Νεκταρία Αναστασιάδου (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το έργο της Νεκταρίας Αναστασιάδου με τίτλο «Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης» είναι ένα στοίχημα που κέρδισε πρώτα με τον εαυτό της

Αποτυχημένοι αρραβώνες στην Κωνσταντινούπολη, Σεπτεμβριανά, απελάσεις του 1964. Η Αθηνά, μια 70χρονη που ζει το παρόν και αναπολεί με λαχτάρα το παρελθόν, «μιλά» με το πολίτικο ιδίωμα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Νεκταρίας Αναστασιάδου Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης.

Η πλοκή τοποθετείται στο 2016, τη χρονιά που είχε υποσχεθεί να συναντήσει έναν παλιό εραστή, σε ένα ραντεβού που είχε κλειστεί 40 χρόνια πριν, χωρίς όμως να έχει κανένα νέο του στο μεσοδιάστημα.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα βιβλία που είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου στο πολίτικο ιδίωμα. «Λατρεύω τα πολίτικα επειδή είναι παιχνιδιάρικο ιδίωμα που εύκολα υιοθετεί και πολιτογραφεί λέξεις από άλλες γλώσσες, όπως τούρκικα, αραβικά, περσικά, ιταλικά, γαλλικά, ισπανοεβραϊκά και αγγλικά. Κάθε Πολίτης, άσχετα από τη μόρφωσή του, “παίζει” με την ελληνική γλώσσα και επιπλέον πλάθει δικές του εκφράσεις» δήλωσε η συγγραφέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Βαρβάρα Καζαντζίδου.

Διαβάστε περισσότερα