Skip to main content

Αγρότες: «Πρόβες» κλιμάκωσης – Aπέκλεισαν ξανά την Ε.Ο. στην Αταλάντη

(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Απόβαση» αγροτών με εκατοντάδες τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη - Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι μελισσοκόμοι

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας για περίπου δύο ώρες έχουν προχωρήσει οι αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης, καθώς οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα του κλάδου.

Χθες εκπρόσωποι των αγροτών είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό από τις 14:00 έως τις 16:00 και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού και από το πρωί έχουν ενισχύσει το μπλόκο καθώς προστέθηκαν και νέοι αγρότες με τρακτέρ. Αυτή τη στιγμή περιμένουν και άλλα τρακτέρ από την περιοχή των Λιβανάτων προκειμένου να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην εκτροπή των αυτοκινήτων από την Εθνική οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, τα οποία πλέον θα κινούνται μέσα από παράδρομους σε ένα τμήμα περίπου 20 χιλιόμετρων, από το 140ό έως το 160ό χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Κονβόι μελισσοκόμων στο κέντρο της Λαμίας

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου, οι μελισσοκόμοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη Λαμία και στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους δημιούργησαν ένα κομβόι με δεκάδες οχήματα προκαλώντας ασφυξία στο κέντρο της πόλης. Επίσης, επέδωσαν ψήφισμα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και απειλούν να επανέλθουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ζητώντας από την πολιτεία να πάρει μέτρα.

Στους δρόμους και οι μελισσοκόμοι – Καμπανάκι για «αφανισμό» του κλάδου

«Απόβαση» με εκατοντάδες τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη

Φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Σε αγροτικό κλοιό βρίσκεται και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, εν όψει των εγκαινίων της Agrotica, που θεωρείται σημείο αναφοράς για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κατέκλυσαν την πόλη απο τρία διαφορετικά σημεία, με εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Οι αγρότες από τον Λαγκαδά και τις Σέρρες ξεκίνησαν από το Δερβένι και συνέχισαν την πορεία τους από την οδό Λαγκαδά και την παραλιακή λεωφόρο. Οι παραγωγοί από την Πέλλα, τα Κουφάλια και το Κιλκίς με περίπου 150 τρακτέρ έφτασαν στη ΔΕΘ από τη δυτική είσοδο της πόλης και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από την Χαλκιδική και την Ανατολική Θεσσαλονίκη μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη απο τη Μουδανίων με τα φορτηγά και τα αγροτικά τους οχήματα.

Θεσσαλονίκη: Στη νότια πύλη της ΔΕΘ με εκατοντάδες τρακτέρ οι αγρότες (εικόνες)

Συμπαραστάτες στον αγώνα των αγροτών και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης, που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου. «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών διότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του παραγωγικού τομέα της χώρας. Ανήκουμε στη ίδιο υπουργείο και θελουμε τη στήριξη του κράτους στον πρωτογενή τομέα», τόνισε το μέλος του συνεταιρισμού αλιέων Αγία Παρασκευη της Νέας Μηχανιώνας Απόστολος Καρέλας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα «ώστε στο μέτρο του εφικτού να αντιμετωπίζουμε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών». «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση» είπε.

«Πολιορκούν» τις Βρυξέλλες οι αγρότες – Εκρηκτικό κλίμα με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής (εικόνες)

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μπλόκα και αποκλεισμοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα από τον διάλογο, την ικανοποίηση σημαντικού μέρους των αιτημάτων και την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν το εισόδημα αλλά και τη θέση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα θα προχωρήσουμε παρακάτω όλοι μαζί».

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σταθεί στο πλευρό των αγροτών όσο καμία άλλη κυβέρνηση. Βέβαια δικαιολογημένα ζητούν περισσότερα γιατί είναι από αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει με πολύ πιο δύσκολο τρόπο αυτές τις πρωτοφανείς κρίσεις και την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση και συγκεκριμένα οι αγρότες της Θεσσαλία τις συνέπειες του Daniel» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ