Skip to main content

Δίκη Μάτι: «Η πυρκαγιά ανέδειξε τις ελλείψεις του κράτους», υποστήριξε ο κατηγορούμενος πρώην διευθυντής ΚΕΠΠ

«Συγγνώμη» από τους πολίτες ζήτησε κατά την απολογία του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής, Φίλιππος Παντελεάκος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο Λιμενικό, την αστυνομία και τον Στρατό που δεν συνέδραμαν επαρκώς για να μην κατευθυνθεί η φωτιά από το Νταού στο Μάτι.

Για το Λιμενικό 

Επικαλούμενος τις συνομιλίες μεταξύ Πυροσβεστικής και αρμόδιων φορέων, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ενώ το λιμενικό είχε ενημερωθεί για ύπαρξη εγκλωβισμένων σε ξενοδοχείο του Ματιού που έπρεπε να απομακρυνθούν διά θαλάσσης, αδρανούσε και δεν μερίμνησε.

«Η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει», είπε ο κατηγορούμενος, ενώ από τους διαλόγους που ανέγνωσε, φαίνεται ότι ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού με τον οποίο επανειλημμένα επικοινώνησε το ΚΕΠΠ τους μετέφερε μία άλλη εικόνα από την πραγματική, καθώς τους διαβεβαίωνε ότι έχουν αναλάβει δράση τα πληρώματα σε Ραφήνα και Λαύριο και ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη.

«Τους μεταφέραμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους λέγαμε «SOS – SOS, τι έγινε με τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο» και μας έλεγαν «θα σας καλέσουμε σε λίγο». Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαμε! Θεωρούσαμε ότι θα έχουν αποκριθεί και το βράδυ στις 21.15 διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο. Θα σας διαβάσω ένα ενδεικτικό. Τους ενημερώνουμε ότι «χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα». Η απάντησή τους; «Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR» Προσέξτε τώρα τι θα σας πω. Συνέχισαν λέγοντας: «Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής», είπε στην απολογία του ο κ. Παντελεάκος.

Για την Αστυνομία

Ο κ. Παντελεακος επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία, που , όπως είπε, κατά την έναρξη της φωτιάς διέθεσε πολύ μικρή δύναμη, δεν ενημέρωνε επαρκώς και ότι μετά τις 19.30 κινητοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή 700 αστυνομικοί.

Για τον Στρατό

«Ο Στρατός αδυνατούσε να στείλει 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. Ζήτησα να μου το στείλουν εγγράφως, γιατί δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Ενημέρωσα αμέσως την υπηρεσία μου γι’ αυτή τη συνθήκη. Λίγο πριν τις 21.00 το ΓΕΕΘΑ ακύρωσε το αίτημα για τα λεωφορεία. Την ίδια ώρα μάθαμε από πληροφορία ότι στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Ανδρέα ήταν ακόμα 60 άτομα. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχε γίνει εκκένωση».

Γκολφινος: «Ακολούθησα πίστα το σχέδιο των δασών»

Αιχμές για αδράνεια του Λιμενικού άφησε ο τότε επικεφαλής του 199 της πυροσβεστικής υπηρεσίας  Χρήστος Γκολφινος.

«Ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω τόσος καπνός υπήρχε, το λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση; Όταν ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης στείλαμε αμέσως 31 οχήματα μόνιμα και εθελοντικά.

Ο κατηγορούμενος αναφερόμενος  στις καταγγελίες πολιτών ότι καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε λέγοντας: «Εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή. Δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου περιστατικό με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος»