Skip to main content

Μεταναστευτικό: Συλλήψεις διακινητών σε Γαύδο και Μυτιλήνη

Λέμβος με μετανάστες στη Γαύδο/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Καταδίωξη στη Λέσβο - Συλλήψεις 60 παράτυπων μεταναστών

Δύο διακινητές παράτυπων μεταναστών συνελήφθησαν την Πέμπτη από το Λιμενικό στα Χανιά. Ήταν ανάμεσα στους 38 επιβαίνοντες σε ξύλινο σκάφος που διασώθηκαν βραδινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή 17,5 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου.

Πρόκειται για αλλοδαπούς, ηλικίας 21 και 18 ετών, που κατηγορούνται για παράβαση του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του Ν. 4251/2014 «Διευκόλυνση» και των άρθρων 45 Π.Κ. «Συναυτουργία» και 306 Π.Κ. «Έκθεση».

Οι 36 άλλοι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιοχώρας κι από εκεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του δήμου Χανίων, με τη συνοδεία στελεχών της τοπικής λιμενικής Αρχής.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Στη Λέσβο

Στο μεταξύ, βραδινές ώρες χθες, περιπολικό πλοίο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή του Πλωμαρίου στη Λέσβο εντόπισε πνευστό ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ελληνικές ακτές.

Πραγματοποιήθηκαν φωτεινά και ηχητικά σήματα, με τον χειριστή του ταχυπλόου να μη συμμορφώνεται και να προβαίνει σε επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη από τη βοηθητική λέμβο του περιπολικού και στη συνέχεια ακινητοποίηση του ταχυπλόου και σύλληψη του 22χρονου διακινητή.

Επί του σκάφους επέβαιναν άλλα 24 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια σε χώρο καραντίνας ΚΥΤ Καρά Τεπέ «Μαυροβούνι».

Το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε, όπως επίσης και ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στην κατοχή του διακινητή.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.