Skip to main content

Πολυτεχνείο: 50 χρόνια από την εξέγερση κατά της δικτατορίας – Φόρος τιμής από πλήθος κόσμου (φωτογραφίες)

(Menelaos Myrillas / SOOC)

Άνθρωποι όλων των ηλικιών αφήνουν λουλούδια στη μνήμη όσων πολέμησαν για τη δημοκρατία - Κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις

Πλήθος κόσμου συρρέει από νωρίς το πρωί στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εξέγερσης κατά της δικτατορίας.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά βρίσκονται στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι ή μία ζωγραφιά στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη δημοκρατία.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κάποιοι αφήνουν λουλούδια πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Φοιτητικές παρατάξεις βρίσκονται από νωρίς στο Πολυτεχνείο και οι πύλες αναμένεται να κλείσουν το μεσημέρι, προκειμένου να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε δήλωσή της για τη σημερινή επέτειο η κ. Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει πως «σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κ. Τασούλας: Το Πολυτεχνείο χάραξε μια εποποιία διεκδίκησης δημοκρατίας

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας, από την κορυφαία εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ήθελα να τιμήσω αυτή τη μνήμη η οποία είναι πάντα ζωντανή. Εδώ ισχύει αυτό που είχε πει ο Ελύτης ότι “μια μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάζει για το πόσο επίκαιρο είναι”» δήλωσε ο κ. Τασούλας.

«Το Πολυτεχνείο χάραξε μια εποποιία διεκδίκησης δημοκρατίας. Σήμερα οφείλουμε, τιμώντας αυτή τη μνήμη, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της δημοκρατίας, ακόμη περισσότερη αξιοποίηση της δημοκρατίας. Αυτή είναι η τιμή στη μνήμη του Πολυτεχνείου» πρόσθεσε.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Λόγω των εκδηλώσεων μνήμης, με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα κλείσουν σήμερα στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της πορείας.

Πολυτεχνείο: Ποιοι σταθμοί μετρό κλείνουν – Αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων, τραμ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ έχει αποφασίσει για έως και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 6:00, προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή και μεταφοράς της αφετηρίας γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι

Παράλληλα έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, αλλά και διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας – Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

H Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επί ποδός βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας. Συνδρομή παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και drone. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και τα οχήματα ρίψης νερού της αστυνομίας, οι Αίαντες, καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, πέρα από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την αμερικανική πρεσβεία, ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛΑΣ και για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ, καθώς και άλλων πιθανών «στόχων» λόγω του πολέμου στη Γάζα. Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων.

naftemporiki.gr