Skip to main content

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 9 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας - Στους δρόμους οι κάτοικοι - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.25 το πρωί στην Εύβοια και έγινε αισθητός και στην Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή 9 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας. Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 14,2 χλμ.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλοι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στις 8.33 π.μ. με μέγεθος 3,8 Ρίχτερ και επίκεντρο την περιοχή 11 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου.

Εύβοια: Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Έλεγχοι για πιθανές ζημιές

Στους δρόμους οι κάτοικοι – Δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές

Ο σεισμός έχει προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση στην περιοχή με κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους. Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με τη δημοτική αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται επί ποδός και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου – Εύβοιας Γιάννης Καντζούρης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλά εκτίμησε πως «με βάση αυτά που είδαμε και με το πόσο κουνηθήκαμε» δεν αποκλείεται να έχουν προκληθεί ζημιές. Ανέφερε ακόμη πως οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους και οι μαθητές στα σχολεία βγήκαν από την πρώτη στιγμή στα προαύλια.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πάντως κοντά σε εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή Γερόρεμα και τα συνεργεία του δήμου κατευθύνονται εκεί για να δουν την κατάσταση, δήλωσε στη «Ναυτεμπορική» ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αρβανίτης. «Η πρώτη δόνηση ήταν πολύ ισχυρή και είχε μεγάλη διάρκεια, με αποτέλεσμα να βγουν οι κάτοικοι στους δρόμους. Όλα τα σχολεία της περιοχής έκλεισαν επίσης και οι μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια τους», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Λίμνης- Αγίας Αννας –Μαντουδίου. «Από μια πρώτη ματιά, υπήρξαν κάποια προβλήματα σε καταστήματα, έπεσαν προιόντα από τα ράφια σε σούπερ μάρκετ και έσπασαν βιτρίνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σεισμός στη Β. Εύβοια: Έκλεισαν τα σχολεία στο δήμο Λίμνης-Αγ. Αννας –Μαντουδίου

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε σπασμένα τζάμια και πτώσεις ειδών από τα ράφια των καταστημάτων» αλλά «μέχρι στιγμής στις υποδομές δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση». «Μία μικρή κατολίσθηση στον δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά προς την πλευρά της ακτής του Αιγαίου έχει εντοπιστεί και ήδη κινούνται τα μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται σε όλες τις υποδομές» διεβεβαίωσε.

Ευθύμιος Λέκκας: Νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί – Πιθανόν να είναι η «οροφή» τα 5,2 Ρίχτερ

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα, αλλά με βάση τα ιστορικά δεδομένα δεν δίνει πολύ μεγάλους σεισμούς.

Επισήμανε ακόμη πως «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» αλλά εκτίμησε πως «πιθανόν να είναι η οροφή» ο σεισμός που σημειώθηκε νωρίτερα «με κάθε επιφύλαξη».

«Συγκεντρώνουμε στοιχεία για να δουμε τι γίνεται στην περιοχή. Ελέγχουμε την κατάσταση, είμαστε σε άμεση επαφή με τους δήμους και με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια» ανέφερε.

Κάλεσε επίσης τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τις παλιές κατοικίες, να μην κυκλοφορούν σε σημεία με παλιά σπίτια και σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις.

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα.

naftemporiki.gr