Skip to main content

«Thessaloniki Future Leaders Lab»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως σύγχρονο κέντρο καινοτομίας

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

Πού εστιάζει το πρόγραμμα- Σε ποιους απευθύνεται.

Την δημιουργία μίας πρωτοβουλίας γνώσης που θα συντελέσει δυναμικά στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικής παράδοσης, της εξωστρέφειας και του προσανατολισμού της Θεσσαλονίκης προς την καινοτομία αλλά και των χαρακτηριστικών που καθιστούν την πόλη σύγχρονο κέντρο Καινοτομίας, με σκοπό να τις συνδέσει με την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων και γνώσεων αιχμής, για το Μέλλον της Εργασίας και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνει το Αlba Graduate Business School.

Ειδικότερα, βασικοί πυλώνες του εκπαιδευτικού προγράμματος «Thessaloniki Future Leaders Lab», που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν οι έννοιες της βιωσιμότητας (sustainability) και της απασχολησιμότητας (employability) αλλά και η έννοια της συνεχούς μάθησης (learnability), ως άξονες για την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα υποστηρίξουν τον παραγωγικό ιστό της πόλης.

Η πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία αυτή, φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει / συνδέσει τους φορείς καινοτομίας που δραστηριοποιούνται στην πόλη (startups, επιχειρήσεις, πολυεθνικούς οργανισμούς και εταιρίες συμβούλων, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα) ώστε να μεταγγίσουν τόσο τη γνώση όσο και τον τρόπο σκέψης και τις δεξιότητες που συνδέονται με την καινοτομία και την απασχολησιμότητα.

Το πρόγραμμα, θα εστιάζει στην ανάπτυξη και εφαρμογή των εξής θεμάτων και δεξιοτήτων:

  • Νοοτροπία Συνεχούς Μάθησης Ανέλιξης, Καινοτομία,
  • Οριζόντιες Δεξιότητες Ηγεσίας και Αυτοηγεσίας,
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός,
  • Επιχειρηματικότητα και Bιωσιμότητα /Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει ενότητες εφαρμογής της γνώσης, συνέδρια, επισκέψεις σε Οργανισμούς και Εταιρίες, εργαστήρια διαχείρισης καριέρας, συναντήσεις και συζητήσεις με Ηγέτες. Κάθε ενότητα θα ‘υιοθετείται’ από 1-3 εταιρίες, οι οποίες θα χρηματοδοτούν τη διδασκαλία της ενότητας και θα συμμετέχουν στη δημιουργία πολύπλευρης μαθησιακής εμπειρίας για τους συμμετέχοντες – υποδοχή και ξενάγηση φοιτητών στις εταιρίες-«αναδόχους», συζητήσεις με στελέχη, ειδικές εκδηλώσεις καριέρας κλπ σύμφωνα με τις επιλογές και προτεραιότητες της εταιρίας.

Πού απευθύνεται

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα απευθύνεται σε φοιτητές Πανεπιστημίων ηλικίας 18-22 ετών από διαφορετικές Σχολές και πεδία γνώσης, με στόχο να τους προσφέρει τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος ενός δυναμικού οικοσυστήματος μάθησης και συνεργατικής γνώσης και να αναπτύξουν, ανταλλάξουν, εφαρμόσουν δεξιότητες και ικανότητες ώστε να σχεδιάσουν την καριέρα τους και την επαγγελματική τους ανάπτυξη και προοπτική.

Οι συμμετέχοντες Οργανισμοί- «ανάδοχοι», που θα χρηματοδοτήσουν/υποστηρίξουν την πρωτοβουλία θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν / συμβάλλουν στη διαμόρφωση των Ηγετών του Αύριο, και παράλληλα να προσφέρουν τη δυνατότητα στην κοινότητα και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει το έργο και τις αξίες τους ( CSR & Employer Branding).

Η πρωτοβουλία μπορεί να επεκταθεί στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, προσελκύοντας φοιτητές και «ταλέντο» από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Οι χορηγοί- «ανάδοχοι»

Οι εταιρίες προσκαλούνται να ‘υιοθετήσουν’ ως χορηγοί- «ανάδοχοι», μία ή περισσότερες, από τις παρακάτω ενότητες:

  1. Νοοτροπία Συνεχούς Μάθησης Ανέλιξης,
  2. Καινοτομία,
  3. Οριζόντιες Δεξιότητες Ηγεσίας και Αυτό-ηγεσίας,
  4. Ψηφιακός Μετασχηματισμός,
  5. Επιχειρηματικότητα και
  6. Bιωσιμότητα /Βιώσιμη Ανάπτυξη.

To κόστος αποκλειστικής χορηγίας/αναδοχής της ενότητας είναι 30,000. Το κόστος συμμετοχικής (μη αποκλειστικής) χορηγίας/αναδοχής της ενότητας είναι μεταξύ 10,000-20,000 ευρώ.