Skip to main content

Ομόλογα: Σε υψηλό 16 ετών το αμερικανικό δεκαετές

REUTERS/Brendan McDermid

Πάνω από 100 μονάδες χάνει το Dow Jones

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και ως βαρόμετρο εμπιστοσύνης των επενδυτών, εκτινάχθηκε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Συνέπεια αυτού, ο Dow πέφτει 100 μονάδες στη Wall Street.

Η απόδοση ανέβηκε πάνω από 64 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 4,727%, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν την κατάσταση της οικονομίας και περίμεναν βασικά στοιχεία από την αγορά εργασίας που θα μπορούσαν να δώσουν μια κατεύθυνση για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Αυγούστου 2007, όταν έφτασε το 4,745%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες γύρω από το πού η Federal Reserve θα ορίσει το δικό της βασικό επιτόκιο δανεισμού, σημείωσε άνοδο στο 5,115%.

Οι μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό 16 ετών. Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 159 μονάδες ή 0,5%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,5% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,7%.

Οι επενδυτές ανησυχούν πρόσφατα για το ενδεχόμενο υψηλότερου επιτοκίου της Federal Reserve για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φοβούμενοι ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Αυτό έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν για περισσότερο από μια δεκαετία.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Διάσπαση των 1.180 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, βουτιά 2%