Skip to main content

Καταδίωξη και σύλληψη 42χρονου που έκλεβε συστηματικά τσάντες από γυναίκες οδηγούς

ΕΛ.ΑΣ.

Χαρακτηριστική η διάπραξη 5 κλοπών την ίδια μέρα σε διάστημα 5 ωρών σε Μαρούσι και Νέα Ιωνία.

Τέλος στη δράση 42χρονου Έλληνα που άρπαζε συστηματικά τσάντες από γυναίκες οδηγούς που μετακινούνταν με τα αυτοκίνητά τους έβαλε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Συνελήφθη, πρωινές ώρες της Παρασκευής στην Αγία Βαρβάρα, από περιπολούντες αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, οι οποίοι αναζητούσαν την κλεμμένη μηχανή στην οποία επέβαινε όταν εντοπίστηκε.

Στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων, ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει τον έλεγχο, με τους αστυνομικούς να τον καταδιώκουν.

Στη συνέχεια, εγκατέλειψε τη μηχανή σε πυλωτή πολυκατοικίας και εισήλθε σε αυτή προκειμένου να χάσουν τα ίχνη του, πλην όμως ακινητοποιήθηκε μετά από λίγο από τους αστυνομικούς, αντιστεκόμενος σθεναρά κατά τη δέσμευσή του.

Στην πράξη, ο 42χρονος, κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, κινούνταν με δίκυκλο, αναζητώντας γυναίκες οδηγούς που μετακινούνταν με τα αυτοκίνητά τους και είχαν εναποθέσει τις τσάντες τους στο κάθισμα του συνοδηγού.

Ακολούθως, τις προσέγγιζε με χαμηλή ταχύτητα από την πλευρά του συνοδηγού και όταν οι γυναίκες ακινητοποιούσαν προσωρινά το όχημα, κατά κύριο λόγο, σε κόκκινο σηματοδότη, εκμεταλλευόμενος το ανοιχτό παράθυρο του συνοδηγού, αφαιρούσε αιφνιδιαστικά τις τσάντες τους.

Έπειτα, τρεπόταν σε φυγή με την ευελιξία που του παρείχε το δίκυκλο στην επικρατούσα κυκλοφοριακή συμφόρηση, αναπτύσσοντας υπερβολική ταχύτητα.

Οι «επιχειρησιακές» μηχανές που χρησιμοποιούσε κατά τη διάπραξη των κλοπών-ληστειών είτε δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, είτε είχαν κλαπεί σε προγενέστερο χρόνο.

Επίσης, φορούσε κράνος ή καπέλο με σκοπό να καλύψει τα χαρακτηριστικά του και να δυσχεράνει την ταυτοποίησή του από τις αστυνομικές αρχές, καθώς είχε ποινικό παρελθόν και ενδεχομένως οι παθούσες να τον αναγνώριζαν από τις φωτογραφίες υπόπτων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η σκληρότητα που επιδείκνυε στα θύματά του αποτυπώνεται σε δύο περιπτώσεις που οι γυναίκες είχαν σταθμεύσει προσωρινά τα αυτοκίνητά τους έξω από περίπτερα και προσπάθησαν να ανακτήσουν τις τσάντες τους.

Στην πρώτη περίπτωση, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νίκαια, η παθούσα αντιλήφθηκε την κλοπή της τσάντας της από το αυτοκίνητο, προσπάθησε να τον αποτρέψει, με τον 42χρονο να της ασκεί σωματική βία και κατά τη διαφυγή του, καθώς την πάτησε στο δεξιό αστράγαλο με τη ρόδα του κλεμμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε τη φορά αυτή.

Στη δεύτερη περίπτωση, στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι, η παθούσα αποπειράθηκε να τον εμποδίσει, με τον 42χρονο να θέτει σε λειτουργία το δίκυκλο και να την παρασύρει, τραυματίζοντάς την.

Από την προανακριτική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Νίκαιας, εξακριβώθηκε η εμπλοκή του 42χρονου σε 24 κλοπές τσαντών με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, 2 ληστείες και 5 κλοπές αυτοκινήτων, πράξεις που τελέστηκαν από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Ενδεικτικό της ροπής του προς τις εν λόγω εγκληματικές πράξεις συνιστά το γεγονός ότι σε μία μέρα διέπραττε διαδοχικές κλοπές. Χαρακτηριστική είναι η διάπραξη πέντε κλοπών την ίδια μέρα σε διάστημα πέντε ωρών σε Μαρούσι και Νέα Ιωνία.

Κατασχέθηκαν το κράνος που φορούσε, ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά τη τέλεση των πράξεων και το «επιχειρησιακό» δίκυκλο (τύπου scooter).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με δικογραφία σε βάρος του για ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών από άτομο που ενεργεί τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων.