Skip to main content

Θεσσαλία: Ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα – Διαρρήξεις και κλοπές σε πλημμυρισμένες περιοχές

Λίμνη Κάρλα, Μαγνησία, 14 Σεπτεμβρίου 2023. Φωτ. Alexandros Alamaniotis / SOOC

Ξεκινά τις επόμενες ώρες η καταβολή αποζημιώσεων - Κάτοικοι, αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και ο στρατός συλλέγουν νεκρά ζώα

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Τις επόμενες ώρες ξεκινούν οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες, όπως έγινε γνωστό έπειτα από νέα τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Θεσσαλία: Ξεκινά τις επόμενες ώρες η καταβολή αποζημιώσεων προς τους πλημμυροπαθείς

Λίμνη Κάρλα: Προειδοποιητικό μήνυμα του 112

Ανησυχία προκαλεί στο μεταξύ η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Κάρλα, η οποία εξακολουθεί να ανεβαίνει διαρκώς.

Η άνοδος της στάθμης απειλεί τα γύρω χωριά όπως το Στεφανοβίκειο, ο Ριζόμυλος και τα Κανάλια, και για τον λόγο αυτό χθες το βράδυ ήχησε το 112, καλώντας τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Λίμνη Κάρλα, Μαγνησία, 14 Σεπτεμβρίου 2023. Φωτ. Alexandros Alamaniotis / SOOC

Χωρίς νερό ο Βόλος

Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένει την ίδια ώρα για 11η ημέρα χωρίς πόσιμο νερό.

Οι κάτοικοι του Βόλου καταβάλλουν προσπάθειες να καθαρίσουν τα σπίτια από τη λάσπη που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ είναι εμφανή τα προβλήματα και στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να λειτουργήσουν, τόσο εξαιτίας της έλλειψης νερού, όσο και επειδή η λάσπη κατέστρεψε βασικούς εξοπλισμούς.

Εκτός λειτουργίας μεγάλες βιομηχανίες, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες αναψυκτικών, οι τυροκομικές μονάδες, αλλά και βαριές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη κλιβάνων. Μεγάλη οικονομική ζημιά έχουν επίσης υποστεί οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού.

Άντληση υδάτων στη Λάρισα

Στη Λάρισα, οι κάτοικοι στις συνοικίες οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες συνεχίζουν να καθαρίζουν δρόμους και σπίτια από τις λάσπες.

Παράλληλα, συνεχίζεται η άντληση υδάτων από υπόγεια και αυλές, ενώ σε διάφορες περιοχές αναβλύζει νερό από το έδαφος.

Εθνικός οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Προσπάθειες να ανοίξει εντός της ημέρας – Τελικοί έλεγχοι

Διαρρήξεις και κλοπές

Κάτοικοι, αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και ο στρατός συλλέγουν νεκρά ζώα προκειμένου να απομακρυνθούν για να προστατευτεί η δημόσια υγεία στα χωριά της περιφερειακής ενότητας Λάρισας.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλούν διαρρήξεις και κλοπές σε εργοστάσια και καταστήματα περιοχών που έχουν πλημμυρίσει.

Τρίκαλα: Αριθμός για πολίτες που θέλουν να στηρίξουν τους πληγέντες

Τηλεφωνικό αριθμό για πολίτες που επιθυμούν να στηρίξουν τους πληγέντες από τη θεομηνία προσφέροντας στέγη, έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, όσοι μπορούν να προσφέρουν οικίες για διαμονή πληγέντων θα καλούν τον τηλεφωνικό αριθμό 24310 23003, από τις 10:00 έως τις 19:00, κατά τις εργάσιμες ημέρες και θα δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τους τρόπους υλοποίησης της προσφοράς στέγης.

Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων θα δέχεται αιτήματα κτηνοτρόφων της περιοχής του για παροχή ζωοτροφών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία Daniel. Η δράση πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής οδηγίας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να τηλεφωνούν στο 24310 20000 (Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολίτη), να δηλώνουν ονοματεπώνυμο, περιοχή, αριθμό και είδος ζώων.

4.594 διασώσεις

Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 12.008 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Εθνικός οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Προσπάθειες να ανοίξει εντός της ημέρας

Στη διαδικασία των τελικών ελέγχων βρίσκονται οι εργασίες προκειμένου να δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόοδος των εργασιών είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Τόνισε, δε, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξει εντός της ημέρας και ενδεχομένως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι θα δοθεί σίγουρα μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και στη συνέχεια θα εξεταστούν όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα, ούτως ώστε να ανοίξει πλήρως η εθνική.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί ανά την επικράτεια λόγω των πλημμυρών, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. (15-09-2023, 08:30 π.μ.).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κ. Αγοραστός: Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών – Δεν πήγε χαμένο ούτε 1 ευρώ