Skip to main content

Τριαντόπουλος: Πώς θα δοθούν τα 6.600 ευρώ στους πληγέντες

Η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας

«Η διαδικασία των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς»,ανέφερε  στην μεσημεριανή ενημέρωση για τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές και 3.000 προσωρινές αιτήσεις για κρατική αρωγή. Η πλατφόρμα άνοιξε πλέον και για Λάρισα και Φθιώτιδα. Έως τώρα έχουν ενταχθεί ο νομοί Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν σημαντικά, ολικώς», είπε επίσης.

Υπενθύμισε ότι, για τις περιοχές που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά οι κάτοικοι θα λάβουν την αποζημίωση για την οικοσκευή αλλά και τις πρώτες ανάγκες αυτόματα, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Όπως ξεκαθάρισε, 6.600 ευρώ θα κατατεθούν σε έναν δικαιούχο από ένα χωριό  που επλήγη ολικώς από την πλημμύρα, και 6.600 ευρώ κατ ανώτατο όριο θα κατατεθούν σε έναν δικαιούχο που έχει πληγεί σημαντικά, σε μία άλλη περιοχή πέραν των συγκεκριμένων χωριών.

Όπως διευκρίνισε εξάλλου, η διαδικασία δεν προϋποθέτει την διατήρηση της οικοσκευής εντός της πλημμυρισμένης οικίας. Για τις περιοχές όπου θα γίνουν οι αυτοψίες, οι πληγέντες μπορούν να προχωρήσουν σε καθαρισμό, τηρώντας φωτογραφικό αρχείο, από το εσωτερικό του πληγέντος κτιρίου.

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών για τις επιχειρήσεις, ο υφυπουργός ανέφερε πως μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί, 3.330 αιτήσεις , ενώ έχουν γίνει 707 αυτοψίες.

Η υγειονομική εικόνα

«Στις 26 υπηρεσίες Υγείες στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 46 με λοιμώξεις του αναπνευστικού», σημείωσε από την πλευρά της, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφερόμενη στην κατάσταση υγείας πληγέντων στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πού είναι κατάλληλο και πού ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση

«Απρόσκοπτη αποκομιδή των αστικών αποβλήτων»

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων τόνισε:

«Σήμερα όλοι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απρόσκοπτα την αποκομιδή των αστικών αποβλήτων. Η πρόσβαση στους χώρους Υγειονομικής ταφής αποβλήτων στις ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας ήταν ομαλή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Από τους επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δύο είχαν πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής, ενώ το ζήτημα στους υπόλοιπους πέντε αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών σε γειτονικούς χώρους υγειονομικής ταφής.

Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη υλικά σε μεγάλες ποσότητες στο Παλαμά, από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσής τους και θα οδηγηθούν σε χώρο για τη σχετική επεξεργασία τους. Η επιχείρηση αυτή θα κορυφωθεί από την Παρασκευή και μετά.

Τέλος όσον αφορά τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Λαρίσης, κυρίως στο Δήμο Λαρίσης, υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα για την απομάκρυνσή τους».

Οι προκαταβολές αποζημιώσεων σε αγρότες

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους από την θεομηνία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό της Λάρισας.

Όπως είπε, «ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς» και διευκρίνισε ότι αφορά τη ζωική και φυτική παραγωγή και «όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος».

Στην περιοχή βρίσκονται 27 μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έχουν ξεκινήσει εκτιμητικό έργο, ενώ για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει ανοίξει στη Λάρισα γραφείο παροχής πληροφοριών.

Για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια με στελέχη τους.

Για τα νεκρά ζώα

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως δήλωσε, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

– 49.050 αιγοπρόβατα

– 19.295 χοίροι

– 4.186 βοοειδή

– 40.330 πτηνά

– 43.980 μελισσοσμήνη

Θεσσαλία: Πόσα νεκρά ζώα έχουν περισυλλεγεί

Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

«Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αυτήν την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας» είπε.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, ενώ ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών για γάλα και κρέας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν υποβληθεί 300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο και 1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

«Μην ακούτε ανεύθυνες φωνές»

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να μην «ακούνε ανεύθυνες φωνές που μιλούν για αδυναμία καλλιέργειας για μια πενταετία» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «καμιά πολιτική σκοπιμότητα και κανένα “fake news” δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε».

Υπενθύμισε επίσης, ότι για τους παραγωγούς σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις ζωοτροφές, όπως είπε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους δήμους, μεριμνά για την προμήθεια και διανομή σε όσους κτηνοτρόφους έχουν άμεσα ανάγκη.

Επίσης, ήδη έχει γίνει μια πρώτη σύσκεψη με εκπροσώπους των 57 ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό τη μακροσκοπική καταγραφή των ζημιών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη φύγουμε από εδώ εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, αλλά υπάρχει και ελπίδα».