Skip to main content

Θεσσαλία: Πόσα νεκρά ζώα έχουν περισυλλεγεί

Πνιγμένα πρόβατα στη Θεσσαλία. REUTERS/Alexandros Avramidis

Fake news οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για «εξαιρετικά επιπόλαιες» απόψεις που διατυπώνονται για το ύψος των ζημιών στη Θεσσαλία, ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξείς του σε ΕΡΑ και ΣΚΑΪ.  «Όποιος μιλήσει αυτή τη στιγμή για ύψος χωρίς να έχει ακριβή στοιχεία, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επιπόλαιος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα όσα γράφονται και λέγονται περί παρόδου πενταετίας για να ξαναγίνουν τα εδάφη καλλιεργήσιμα μετά την πλημμύρα, ο κ. Αυγενάκης μίλησε για «fake news», ενώ έκανε γνωστό ότι το 80% της αποτίμησης της ζημιάς θα είναι δυνατό την Παρασκευή το πρωί, με τη σύγκριση των νέων δορυφορικών εικόνων του Copernicus. Επίσης, το 100% της καταγραφής των ζημιών θα είναι εφικτό με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ.

«Άκουγα προ ημερών κάτι που αφορά το αντικείμενό μας ότι η γη έχει υποστεί τέτοιο σοκ που για να ξαναπάρει μπροστά και να καλλιεργήσει θα περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια. Το ακούω και παθαίνω σοκ. Φώναξα λοιπόν τους επιστήμονες τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου, που έχουν αυτή την εξειδίκευση, που έχουν ινστιτούτα, που κάνουν μελέτες, έρευνες εδαφολογικές και γίνονται αυτή την ώρα παρεμπιπτόντως στο Θεσσαλικό κάμπο από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, από κινητά συνεργεία και μελέτες εδαφολογικές, αλλά και μελέτες για το νερό, έρευνες για το νερό άρδευσης και σας πληροφορώ ότι καμία σχέση με αυτά τα fake news η άποψη των επιστημόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως είπε, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ξεκινήσει τις εδαφολογικές έρευνες για να παράσχει υπεύθυνη ενημέρωση στους παραγωγούς και στη συνέχεια να τους καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να καλλιεργήσουν.

Πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αποκομιδής των νεκρών ζώων

Σε αυτή τη φάση, πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η ολοκλήρωση της αποκομιδής των νεκρών ζώων.

Όπως διευκρίνισε, είναι σαφής η εντολή να μη αναμένουν οι κτηνοτρόφοι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ για καταγραφή των νεκρών ζώων, αλλά να προχωρήσουν στα βήματα που έχουν υποδείξει οι αρμόδιες αρχές με την υγειονομική υπηρεσία κι έπειτα να δηλώσουν τις απώλειές τους για να αποζημιωθούν, καθώς εκείνο που προέχει είναι να αποτραπεί ο υγειονομικός κίνδυνος.

«Εμείς, θέλοντας να αποβάλουμε το άγχος που εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια ημερομηνία, μια στενή υπηρεσιακή γραφειοκρατική διαδικασία, πρώτον σε ό, τι αφορά τη συγκέντρωση, μεταφορά, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, είπαμε ότι μην περιμένετε να έρθει εκτιμητής. Προς Θεού, προχωρήστε αμέσως στα βήματα που έχει υποδείξει η Υγειονομική Υπηρεσία και η Περιφέρεια με την αρμόδια Αντιπεριφέρεια που έχει την επίβλεψη γι’ αυτή τη διαδικασία. Δηλώστε στη συνέχεια ό,τι έχετε χάσει από το ζωικό σας κεφάλαιο και εμείς θα αποζημιώσουμε. Δεν θα έρθει εκτιμητής γιατί προέχει αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση ενός πιθανού υγειονομικού προβλήματος που μπορεί να ξεσπάσει αν δεν είμαστε γρήγοροι», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία συλλογής των νεκρών ζώων.

Όπως είπε, μέχρι σήμερα στις 09:00 το πρωί στον ΕΛΓΑ είχαν δηλωθεί τα εξής νεκρά ζώα:

  • 49.050 Αιγοπρόβατα
  • 19.295 Χοίροι
  • 4.186 Βοοειδή
  • 40.330 Πτηνά

Από αυτά

  • Για τα Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.
  • Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.
  • Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.
  • Για τα πτηνά: Μέχρι την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.