Skip to main content

Πλημμύρες – Χρ. Τριαντόπουλος: Πάνω από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές

Το αποκλεισμένο από τα νερά χωριό Βλοχός στην Καρδίτσα. Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Χρ. Τριαντόπουλος είπε ότι 80 κλιμάκια του υπουργείου βρίσκονται στο πεδίο

Σε περισσότερες από 3.000 ανέρχονται οι αυτοψίες και καταγραφές που έχουν διενεργηθεί ήδη στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές της Θεσσαλίας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε ενημέρωσή του από τη Λάρισα.

Ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι 80 κλιμάκια του υπουργείου βρίσκονται στο πεδίο, συνεχίζοντας τις αυτοψίες που σχετίζονται με τη χορήγηση αποζημίωσης για οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες.

Οι αποζημιώσεις από το arogi.gov.gr και ακόμη 13 μέτρα

Ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr έχει ήδη ανοίξει για τις περιοχές και τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας και μέχρι την Τετάρτη θα έχει ανοίξει για τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή για τις επόμενες περιοχές.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έχουν δημιουργηθεί και επιτροπές κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Περίπου 40 επιτροπές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχουν συσταθεί έτσι ώστε να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις, η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, συμπλήρωσε.

Ως προς τον πρωτογενή τομέα, είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τα κλιμάκια του οποίου βρίσκονται στο πεδίο για αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι δεν απαιτείται ο έλεγχος από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προχωρήσει η αποκομιδή των νεκρών ζώων. Όπως είπε, η περισυλλογή τους έχει ήδη ξεκινήσει.

Δείτε ΕΔΩ όλο το πλαίσιο στήριξης για τους πληγέντες.

Συστάσεις για την αποφυγή λοιμωδών νοσημάτων

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για θέματα δημόσιας υγείας, αναφέρθηκε σε τρεις άξονες:

  1. «Ο πρώτος είναι το πόσιμο νερό. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις ΔΕΥΑ και σχεδόν όλους τους Δήμους μέσω των Περιφερειών και καταγράφουμε τους Δήμους που έχουν ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης για να βάλουμε σε προτεραιότητα τους ελέγχους. Ήδη έχουμε δεχθεί τα πρώτα δείγματα από το Σάββατο και σήμερα έχουμε δεχθεί πάλι από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και προγραμματίζουμε αύριο από Καρδίτσα και Βόλο, όπου θα κάνουμε και επιτόπια επίσκεψη με κλιμάκιο για να δούμε εκεί τα προβλήματα και να δούμε ακριβώς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να επανέλθει όσο γίνεται συντομότερα το πόσιμο νερό. Και στο σημείο αυτό να πω, να επαναλάβω μια παράκληση: δεν χρησιμοποιούμε όπου δεν υπάρχει διαβεβαίωση από την τοπική αρχή ότι το νερό είναι πόσιμο, δεν το χρησιμοποιούμε. Και προτιμούμε το εμφιαλωμένο για να πίνουμε και για τις υπόλοιπες χρήσεις, όπως είναι και για το μαγείρεμα και για την καθαριότητα. Επίσης να κάνω μια ακόμα παράκληση, όταν αρχίσουμε και υποχωρήσουν τα νερά και θα μπούμε στα σπίτια μας, με προσοχή η καθαριότητα των σπιτιών. Να χρησιμοποιούμε κάποιο απολυμαντικό και αν γίνεται να φοράμε προστατευτικά μέσα» σημείωσε.
  2. «Να πάμε στον δεύτερο άξονα που είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση πιθανών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με παθογόνα, με λοιμώδη νοσήματα. Κυρίως είναι οι γαστρεντερίτιδες. Και έχουμε στήσει ένα δίκτυο καταγραφής από τα σημεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα, από αύριο θα λειτουργεί, σε συνεργασία με την ΥΠΕ, όπου θα καταγράφουμε και τις νοσηλείες που σχετίζονται με αυτά τα νοσήματα αλλά και αυτούς που προσέρχονται σε δομές υγείας. Αύριο θα κάνουμε και μια συνάντηση, μάλλον έχει στείλει ήδη το Υπουργείο Υγείας εγκύκλιο προς τους γιατρούς να τους ευαισθητοποιήσει για τη διάγνωση αυτών των νοσημάτων και θα κάνουμε και μια συνάντηση με τους διευθυντές των ΤΕΠ και της ιατρικής υπηρεσίας. Επίσης έχει ενισχυθεί η διαγνωστική ικανότητα και του εργαστηρίου μας, του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, με αναλυτές άμεσης ανίχνευσης παθογόνων. Και θα ενισχύσουμε και 12 κέντρα υγείας στις πληγείσες περιοχές με παρόμοιους αναλυτές για να έχουμε καλύτερη διάγνωση των νοσημάτων» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
  3. «Τέλος, για τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, ήδη ξεκινήσαμε να ενισχύσουμε την επιτήρηση των εντόμων, των κουνουπιών, τόσο στο στάδιο της προνύμφης όσο και των ενηλίκων με παγίδες. Και όπου χρειαστεί θα κάνουμε παρεμβάσεις» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου απηύθυνε παράκληση να τηρούνται οι οδηγίες, «να μην ερχόμαστε σε επαφή με λιμνάζοντα νερά γιατί είναι μολυσμένα», καθώς μπορεί να μας προκαλέσουν ακόμα και δερματικές λοιμώξεις και άλλα προβλήματα, και να «μην μπαίνουμε μέσα χωρίς προστατευτικές γαλότσες και να αποφεύγουμε, όπου δεν είναι απαραίτητο, να ερχόμαστε σε επαφή με αυτά τα νερά».