Skip to main content

Κακοκαιρία Daniel: Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Μαγνησία – Πάνω από 200.000 χωρίς ρεύμα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Βυθισμένες στη λάσπη ολόκληρες συνοικίες στον Βόλο – Άνευ προηγουμένου οι ζημιές από τη θεομηνία

Ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία που σαρώνει τη Μαγνησία, με μεγάλο μέρος του Βόλου να έχει μετατραπεί σε λασπότοπο και πάνω από 200.000 ανθρώπους της θεσσαλικής πόλης και τα προάστιά της να βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες.

REUTERS/Louisa Gouliamaki
REUTERS/Louisa Gouliamaki

Δύο νεκροί, τρεις αγνοούμενοι

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων ενώ τρεις ακόμη αγνοούνται. Πρώτο θύμα ήταν ένας 50χρονος που καταπλακώθηκε χθες το πρωί από τοίχο σε περιοχή του Άνω Βόλου και δεύτερο θύμα μια 87χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σήμερα μέσα σε σωρούς χωμάτων στην Πάλτση του Νοτίου Πηλίου. Στο μεταξύ αγνοούνται δύο ακόμη άνθρωποι στην περιοχή Πάλτση και ένας 42χρονος που τα ίχνη του χάθηκαν χθες κοντά στον Βόλο.

«Μάχη» για εμφιαλωμένο νερό

Πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και Ίντερνετ ενώ δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες. Μάχη δίνεται όπου εντοπίζονται κάποιες φιάλες εμφιαλωμένου νερού για να τις αγοράσει ο κόσμος.

Η αγορά του Βόλου παραμένει κλειστή για δεύτερη ημέρα, τα σούπερ μάρκετ δεν άνοιξαν καθόλου, ψωμί δεν παράγουν οι φούρνοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Βυθισμένες στη λάσπη ολόκληρες συνοικίες

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
REUTERS/Louisa Gouliamaki

Οι δρόμοι είναι λασπότοποι, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά και μεγάλες λεωφόροι βρίσκονται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Nephele Nomikou/ SOOC

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που υπερχείλισε σε πολλά σημεία, μετέφερε τόνους λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, τα Παλαιά και μέχρι τις πολυτεχνικές σχολές στη λεωφόρο Αθηνών, ενώ τα ορμητικά νερά του παρέσυραν πολλές γέφυρες.

Χωρίς συγκοινωνίες

Στον Βόλο, που τυπικά κα όχι ουσιαστικά ισχύει για δεύτερο εικοσιτετράωρο απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν βασικές συγκοινωνίες. Δεν εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια, δεν κινούνται τα τρένα, αλλά ούτε και τα ταξί.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια του Αγγελοπούλειου νοσοκομείου, καθώς και το μουσείο του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Πρωτοφανείς καταστροφές στο Πήλιο

Δεν υπάρχει πρόσβαση προς το νότιο Πήλιο, αφού στον δρόμο Βόλου-Νεοχωρίου, έχει διαλυθεί το οδικό δίκτυο στο ύψος της Παιδόπολης, στην Αγριά, στα Λεχώνια και κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα κοντά στην Μπούφα, πριν από την διασταύρωση προς τις Μηλιές.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλα τα θέρετρα της περιοχής, ενώ απόλυτη καταστροφή έχει σημειωθεί στην Μηλίνα, όπως και στο Χόρτο και τον Πλατανιά, όπου οι χείμαρροι παρέσυραν και διέλυσαν τα πάντα.

Ανυπολόγιστες καταστροφές υπάρχουν και στο ανατολικό Πήλιο όπου ξεχείλισαν ρέματα και παρέσυραν τεράστιους όγκους χωμάτων και αυτοκίνητα στη θάλασσα, όπως στον Άγιο Ιωάννη, Παπά Νερό και Χορευτό.

Δραματική η κατάσταση στη Σκιάθο

Στην Σκιάθο η κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη, αφού το νησί είναι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, τη στιγμή που κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες. Έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές λόγω της καταρρακτώδους βροχής και από τα βουνά κατέβηκαν τεράστιες ποσότητες νερού, που έκλεισαν και κατέστρεψαν τμήματα του δρόμου Σκιάθου- Κουκουναριών και μετέτρρεψαν σε ποτάμι τον πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη.

Επιπλέον, έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ