Skip to main content

Κάθε 20′ ξεπηδούσε νέα εστία βόρεια της Πάρνηθας – Αναπτήρας, βαμβάκι και κυάλια στην κατοχή υπόπτου

REUTERS/Nicolas Economou

4 προσαγωγές - Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές για τον εντοπισμό ατόμων, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι προχώρησαν σε αλλεπάλληλες ενέργειες εμπρησμού στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, δηλαδή στους πρόποδες της Πάρνηθας, την ώρα που το νότιο τμήμα της ήταν χωρίς ενεργό μέτωπο.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ένα οργισμένο μήνυμα διεμήνυσε στους «αλητήριους εμπρηστές»: Θα σας βρούμε και θα σας οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη.

Ήδη έγιναν 4 προσαγωγές υπόπτων.  Οι 2 εξ αυτών ήταν νεαροί, που εντοπίστηκαν στο Μενίδι. Στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν αναπτήρες και ένα σπρέι. Δεν προέκυψαν ωστόσο στοιχεία εναντίον τους και αφέθηκαν ελεύθεροι, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ο ένας εκ των άλλων δύο προσαχθέντων που εντοπίστηκε στον Αυλώνα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είναι γεννηθείς το 1978 και πάνω του βρέθηκαν αναπτήρας, βαμβάκι και κυάλια. Υπάρχουν δε μαρτυρίες ότι εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 4 σημεία, στα οποία λίγα λεπτά με την παρουσία του υπήρχε καπνός. Ενδέχεται η προσαγωγή του να μετατραπεί σε σύλληψη μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια έγιναν συνολικά 9 προσπάθειες εμπρησμού το πρωί στον Αυλώνα. Στην περιοχή ξέσπασαν 11 διαφορετικές εστίες μέσα σε κάτι περισσότερο από 2 ώρες, με την τελευταία να κατευθύνεται ευθέως προς το δάσος της Πάρνηθας.

Με έγκαιρη και αποφασιστική επέμβαση της πυροσβεστικής κατασβέστηκε και αυτή όπως όλες οι προηγούμενες. Ακόμη μία φωτιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή χθες και υπήρχαν και για αυτήν υποψίες εμπρησμού. Απολογισμός 12 εστίες σε 24 ώρες.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τις εξελίξεις, ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος  Αξιωματικών Πυροσβεστικής, είπε ότι το πρωί στην περιοχή του Αυλώνα, ακριβώς πίσω από την Πάρνηθα, «κάθε 20 λεπτά ξεσπούσε μία νέα εστία φωτιάς».  Αυτό βεβαίως δείχνει πως τη φωτιά έβαλε ανθρώπινο χέρι. Κάτι αντίστοιχο είπε, είχαμε και στη Βοιωτία, όπου ξέσπασαν τρεις διαφορετικές εστίες ταυτόχρονα.